A spanyol állam korlátozásai

A spanyol állam több, válságban átmenetileg érthető, bérlőket megsegítő ingatlanpiaci intézkedések mellett hozott a tulajdonjogot drasztikusan korlátozót is. Az olyan tulajdonos esetében, akinek 10-nél több bérbeadott ingatlana van, automatikus bérleti díj moratórium lép életbe. Az elmaradt bérleti díjat majd három éven belül kapja meg (ha megkapja), és hat hónapig (aztán még ki tudja, meddig) ki sem rakhatja a bérlőt, akinek rezsit sem kell fizetni. Ez gyakorlatilag a tulajdon részleges államosítása, a válságmenedzselés tulajdonosokkal való megfizetése, és mi van, ha hitel van a befektetés mögött és a tulajdonos ettől a szabályozástól tönkremegy? Ez olyan, mintha vevők anyagi megsegítése helyett a boltosnak elrendelné az állam, hogy hagyja a vevőket fizetés nélkül vásárolni az üzletben, hardcore szocializmus. A következménye a beszűkülő bérelhető lakások piaca (a bolt nyilván inkább bezár), hiszen ezután a tulajdonosnak nagyon meg kell nézni, kinek adja ki a lakást. Ezzel azonnal durván leértékeli az ingatlanokat és a szabályozás fennmaradása esetén évekig tartó, mély depresszióba nyomja a turizmus leállása miatt amúgy is mélyütést kapott ingatlanpiacot, a halottat még fejbe is kólintja – és majd jönnek a kényszereladások, 20-30%-os leértékeléseket már látni is.

1. There will be no evictions for the next six months (dated from the first day of the state of emergency)
2. There is an automatic 6-month extension of rental contracts for those contracts that were due to run out/be renewed in the coming 3 months
3. There will be an automatic moratorium on paying rent for those whose landlord owns more than 10 rental properties. The unpaid amount is to be paid back over a period of not more than 3 years with no penalties or interest allowed.

Forrás: Vakmajom a Facebookon