aug.
29
2018

A spíler

A héten találkoztam egy nyugdíjas korú ügyfelemmel. Kérte, hogy látogassam meg őt rendszeres, nyár végi találkozónk alkalmából. Elkészítettem az aktuális portfóliójelentését, és némi makrohelyzetképpel is készültem.

Nagy meglepetésemre, miután rápillantott a kimutatásra, feltett egy kérdést: „Józsikám, maga szereti a focit?” Ahogy az Alapblog cikkeimből is látható, a válaszom „igen” volt. Ekkor felcsillant a szeme, és kérte, segítsek neki abban, hogy mostantól hol tudja megtekinteni kedvenc labdarúgó csapatának, az FC Barcelonának a mérkőzéseit.

A kérdés teljesen jogos volt! Sokak szerint a La Liga a világ legerősebb bajnoksága. A spanyol bajnoki mérkőzéseket közel húsz éve a Sport TV közvetítette ez idáig úgy, hogy a csatorna szinte valamennyi szolgáltató kínálatában szerepel. A közvetítési jogok 2018 augusztusától azonban az Andy Vajna nevével fémjelzett TV2 Médiacsoport részét képző Spíler 2 tévécsatornához kerültek. A csatorna a La Liga mellett a Bajnokok Ligáját is közvetíteni fogja megosztva a Spíler 1-gyel. A Spíler 1 már birtokolja a világ második legnívósabb bajnokságának, az angol Premier League-nek a közvetítési jogait.

A Bajnokok Ligája esetében a B csomag tartozik majd a Spíler csatornákhoz, ami azt jelenti, hogy az M4 sportcsatorna mellett ők közvetítik a mérkőzéseket, miután az M4 választott már magának a meccsnapról.

Iparági értesülések szerint a Spíler 2 csatorna a spanyol bajnokságért három évre 5 millió eurót, a BL B csomagjáért 4,5 millió eurót fizetett, minden esetben három évre. Ez összesen 9,5 millió euró, forintra átszámítva 3 milliárd forint kiadás.

Mi ezzel a baj? – kérdezhetjük jogosan. A válasz nagyon egyszerű. Egyrészt durván túlárazottak a jogok az eddigiekhez képest, bár tudjuk, hogy egy most induló csatornánál a piacszerzés a legfontosabb. Másrészt a nézők érdekeit semmibe vették. Jelen pillanatban a Spíler 2 csupán egyetlenegy szolgáltatónál érhető el, mely szolgáltató 100 ezer emberhez tudja eljuttatni a csatornát Zalaegerszeg és Szekszárd vonzáskörzetében. Hazánkban ma van három nagy szolgáltató, aki a 3,4 milliós piac 85%-át lefedi, egyiküknél sem érhető el a Spíler 2.

Ügyfelem problémáját aztán gyorsan orvosoltuk. Ennek receptje a következő: végy egy HDMI csatlakozóval bíró tévékészüléket és egy PC-t, meg egy kábelt és kösd össze a készülékeket, köttesd be az internetet a háztartásba, majd keress egy ingyenesen elérhető weboldalt, ahol nyomon lehet követni a mérkőzéseket. Nem is olyan bonyolult haladni a korral, ugye?