A stadionok nem működnek

A magyar kormány rengeteget költ sportra az adófizetők pénzéből. A rengetegnél talán még ijesztőbb, ha úgy mondjuk, a legtöbbet az EU-ban. Ijesztőnek ez persze csak azért ijesztő, mert ennek a költésnek csak a töredéke megy tömegsportra, a többi az élsportra. Ennek társadalmi haszna inkább csak akkor van, ha mondjuk a stadionok látványa egyre több embert mozdít ki a karosszékéből, ezáltal egészségesebbé téve őket. A kormány is leginkább ezzel próbálja védeni a költekezést, az, hogy a sportrendezvényektől több lenne a turista, nem igaz.
Megpróbáltunk utánajárni, hogy vajon az elmúlt években hogyan változott a társadalom aktivitása. Ezt valamelyest lehetne az igazolt sportolók számával követni, de egyrészt – nyilván okkal – akkora a ködösítés kormányzati részről, hogy nehéz tisztán látni, másrészt ott nagyságrendileg százezer emberről megy a vita.
Van helyette az alábbi Eurostatos felmérésünk, amely azt mutatja, hogy 2017-ben a magyar lakosság 53 százaléka nem mozgott aktívan. Egyáltalán. Ami talán még elkeserítőbb, hogy ez a szám 9 százalékpontot nőtt a 2013-as, korábbi felméréshez képest. Ez nagyságrendileg közel 900 ezer embert jelenthet, amit csak részben indokol az elöregedés – egész Európa öregedik, de ez a romlás az egyik legnagyobb. Ha – jobb híján – ez alapján kéne ítéletet mondanunk: a stadionok nem működnek.