A Szovjetúnió bukása

Nagyon jó cikket kaptam, gondoltam meg is osztom, érdemes elolvasni:

A sztori nagyon lerövidítve arról szól, hogy miért bukott meg a Szovjetúnió. A képlet eléggé egyszerű. A Szovjetúniónak egyetlen komoly exportcikke volt: az olaj, viszont nem tudott elég élelmiszert (gabona) termelni. Tehát a szibériai olajkincset kenyérre cserélték. Mindaddig, amíg az olajárak magasak voltak, rendben is mentek a dolgok, de utána kezdett eldurvulni a helyzet (érdemes a cikkben az olajárgrafikont megnézni!). Amikor 1985-ben a szaúdiaknak elege lett abból, hogy minden OPEC-tag titokban túllépi a kvótáját, és csak ők tartják be az egyezményt, elárasztották olajjal a piacot, aminek hatására 25-ről 10-re esett az árfolyam. A szovjet reakció ugyanaz volt, mint amit Putyin is valószínűleg csinál mindenhol (Ukrajna, Szíria, Irán, stb.):

…the head of the Committee for State Security (KGB), Yury Andropov, facilitated contacts between the KGB and the Arab terrorists, who sought assistance for terrorist attacks on oil fields in order to keep energy prices high.The general resolution was that the Soviet Union should support the Arab terrorists in this battle.”

De ez sem segített persze: egyszerűen nem volt elég olajbevétel, ami fedezze a gabonaimportot, folyamatossá vált a hiány. 1985-tõl 88-89-ig még külföldi hitelekből életben tartották a rendszert (mint nálunk Kádár), de aztán jött az elkerülhetetlen összeomlás.

Tudom, hogy a témáról már sokszor írtam, és akkor is úgy láttam, mint most, hogy a 80-as évek közepe sokban hasonlít a jelenlegiekre. Ahogy Mark Twain mondta: a történelem nem ismétli önmagát, de rímel.

A Putyin-rendszert az elmúlt sok-sok évben a növekvő olajárak tartották életben, ami folyamatosan növekvő jólétet hozott, így a lakosság bekussolt támogatta Putyint. Most viszont Oroszország ördögi körbe került: az olajárak esése (sőt: már nem emelkedése esetén is!) miatt nem tudja növelni a lakossági fogyasztást/jólétet, ami miatt nő az elégedetlenség, ami miatt keménykedni kell (lásd ukrajnai háború, és egyebek), ami miatt elmegy a bizalom, ami tőkemenekítést indukál, ami miatt el kell kezdeni elégetni a devizatartalékot, aminek gyors csökkenését látva még többen menekítik a pénzt, így nem lesz elég befektetni való tőke otthon, ami az egyébként is összeomló növekedési kilátásokat még tovább rontja, recessziót okoz, ami miatt nő a lakossági elégedetlenség, nő a tőkemenekítés, és így tovább.

A brezsnyevi pangás mintájára eljött a putyini pangás ideje. Oroszország sok éven át tartó recesszióba/pangásba süllyedhet. Tavaly is így láttam, de most az olajárak esése megadhatja a kegyelemdöfést a korrupt rezsimnek…

Forrás: www.zsiday.hu