A tőkepiac társadalmi előnye

Az Ultragenix, egy olyan biotechnológai cég, amely kifejezetten ritka örökletes betegségek enzimcserés vagy leegyszerűsítve génterápiás gyógymódjának kutatásával foglalkozik. Ezt is fejezi ki a társaság részvényének tőzsdei kódja, RARE, tehát egy olyan részvénytársaság, amely nem nagy haszonnal kecsegtető területre van szakosodva, hiszen olyat jó gyártani, amit sokan vesznek. Nem olyat, amit kevesen, és ezért korlátozott a termék piaca. Sikeres részvény kibocsátást hajtott végre, 435 millió dollár friss tőkét vonva be a piacról. A jelenleg veszteséges működést és 200 millió dollár körüli éves árbevételt tekintve igen optimista, 6 milliárd dolláros piaci árazás mellett.

Most minden morális aggálytól és igen nehezen megválaszolható kérdéstől eltekintve, amit az ilyen ritka betegségekre vonatkozó gyógymódok gyakran felvetnek, és érthetően, hiszen drága a kutatás és a költsége kevés felé oszlik. Csillagászati árát övezi, ezeket itt még körbejárni sem lehet, nem hogy megválaszolni, hiszen morálfilozófiai kérdések, amikor az emberi élet árazásáról beszélünk. Mit ér egy idős, mit ér egy fiatal, egy csecsemő, egy nő, egy férfi, mit ér egy asztrofizikus, egy költő, egy utcaseprő vagy egy hajléktalan. Még helyesen felvetni is nehéz őket. Azt látni kell, hogy a tőzsde, és a kockázatvállaló, profitéhes befektetők nélkül ilyen gyógymódok, amelyek korábban teljesen elképzelhetetlenek voltak, és rengeteg ember életét menthetik meg vagy tehetik élhetővé, nem vagy sokkal lassabban jöhetnének létre. Tehát a tőkepiacok, már ahol működnek, és ellátják eredeti feladatukat, társadalmi hasznot is hajtanak a tőke természetesen spekulatív célú, minden más módszernél hatékonyabb allokációjával.

Adott esetben is a mostani részvényvevők, akik ráadásul nagyon drágán vesznek, igen jelentős kockázatot vállalnak, hogy a tőkéjük egy részét, vagy javarészét el fogják veszíteni, ha balul sülnek el a kutatások, és nem lesz eladható termék. Olyan áron vettek, olyan drágán, amibe ezek a pozitív valószínűségek már jórészt előre be vannak árazva. Az se garantált, hogy akkor keresnek majd, ha jól mennek a dolgok. Viszont spekulatív céllal tőkét adtak a cégnek, hogy a kutatásait folytassa, és ezzel egyúttal az eddig gyógyíthatatlan betegségekkel élő embereknek a mielőbbi gyógyulásnak legalább az esélyét is adták. A létező, de drága gyógymód még mindig jobb, mint a nem létező olcsó, és a biztos korai halál.

Forrás: Vakmajom a Facebookon