A török jegybank azt üzente…

…hogy lehet próbálni harcolni a valóság ellen, de nagyon sokáig nem fog menni. A releváns kamatszintet 7,75%-ról 10%-ra emelték a törökök, miután pénzük, a líra több tíz százalékot veszített értékéből az elmúlt hónapok során. Habár esküdöztek égre-földre, hogy nem adják be a derekukat a “kamatlobbinak”, de aztán mégis. Ezzel a folyamattal párhuzamosan egyébként nyár óta  az indiai jegybank is három lépésben 7,25%-ról 8%-ra emelte a kamatszintet.

Mit üzen mindez nekünk?

Számos feltörekvő országban a globálisan alacsony kamatszintnek köszönhetően minibuborékok alakultak ki, az olcsó finanszírozás nagyfokú hitelkiáramlást okozott, és 2009-13 között ezekben a gazdaságokban a (hitelen alapuló) belső fogyasztás húzta a növekedést. Ennek következménye persze az import megugrása is, ami jól látható a török folyó fizetési mérleg elszállásán.

www.tradingeconomics.com

A globálisan csökkenő kamatkörnyezetben ez egy ideig elment, de mivel egyre több fejlett országban vannak jelei annak (UK, USA), hogy lehet növekedés, és emiatt megszűnik a pénznyomtatás, illetve valamikor majd kamatemelés is lesz, ez azt jelenti, hogy az olcsó pénzen alapuló belső fogyasztás vezérelte növekedési modell számára GAME OVER. A kialakult egyensúlytalanságokat helyre kell állítani, a kamatszintet meg kell emelni. Az érdekes jelenség éppen az, hogy a fejlett országok várhatóan szigorodó monetáris politikája milyen gyorsan és közvetlenül hat a feltörekvőkre. Úgy tűnik tehát, hogy a hozamszintek a feltörekvő országokban magasabbra tolódnak, és mivel ezek egymással versengő pénz/tőkepiacok ezért ha ez egyikben hozam/kamatemelés van, akkor az hat a másikra is. Ennélfogva mi sem vonhatjuk ki magunkat ez alól a hatás alól. Hiszen mit lát aki Londonban ül egy emerging market desken? Azt, hogy hirtelen a török  líra sokkal vonzóbbá vált a magas kamatozás miatt, így valószínűleg több pénzt tesz abba, és kevesebbet például a K-Európai devizákba (lej, zloty, forint, stb.). Ami gyengíti ezeket a devizákat és felfelé nyomást gyakorol a hozamokra. Egy ennyire összekötött, globális tőkepiacon senki nem vonhatja ki magát a nagy trendek aló, márpedig a fő trendnek a fejlődő és fejlett világban is a hozamemelkedés tűnik…

Forrás: www.zsiday.hu

Fotó: www.napi.hu