A török négyéves terv

„Nincs válság, senki ne dőljön be ennek. Ez csak manipuláció. Itt nincs válság. Menetelünk a jövő felé és minden nap erősebbé válunk. Erősebbek leszünk.” Mondta 2018 őszén Erdogan, majd a következő két negyedévben három, majd két százalékkal zsugorodott a török gazdaság, azaz recesszióba süllyedt.

Most viszont szerencsére megvan az újabb, fényes négyéves terv, amibe bekerült Erdogan unortodox közgazdasági elmélete, miszerint a kamatcsökkentések fogják elhozni az infláció végét. Azonban nem csak a közgazdaságtant írták benne újra, hanem az előző négyéves tervben szereplő célokat is. A török portálokon valamiért a hangsúly az importfüggőség és a folyó fizetési mérleg hiányának csökkentésén van. Azonban, ha az ember olyanokat is olvas, akiknek nem kell Erdogantól rettegniük, akkor olyan csekélységekre is fény derül, hogy a korábbi tervben 2023-ra 25.000 dollárra várt GDP/fő bizony 12.244 dollárra zökkent és megfeleződött a korábban 500 milliárd dollárra tervezett export is.

Talán az lehetett a hiba, hogy az előző négyéves tervet egy mesterségesen felfűtött növekedés csúcsán rakták össze, amiről természetesen a döntéshozók meg voltak győződve, hogy fenntartható. Ismerek egy olyan országot, ahol korábban csak az euró bevezetése volt mindig öt évre, de most már ez a cél egy kicsit módosult: 10 év múlva utolérni Ausztriát.