A túlértékelt FC Juventus

A múlt héten mintegy 30 százalékot, azaz 200 millió eurónyit szökkent az FC Juventus értéke. Az ok, hogy a piac összekötötte, hogy Cristiano Ronaldo a BL győzelem után múlt időben beszélt a Real Madridban való játékáról és azt, hogy korábban milyen elragadtatással a Juventusról.

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

Így működik a piac, azonban érték alapú befektetőként elgondolkozik az ember: vajon tényleg ér a 33 éves CR 200 millió eurót (ennyivel emelkedett a cég értéke) plusz 100-150 millió eurót (ennyire becsülik a kivásárlási árát) – és akkor az évi 30 milliós fizetését most hagyjuk is.

Nézzük, hol foghat nagyot a Juventus CR-en? (Oh, azok a boldog országok, ahol piaci alapon lehet számolni egy futballklub értékét) A BL szereplésből és a tévé jogdíjakból származó bevételen nemigen. A Juventus, amelynek még a szurkolói sem adnának „másodvonalbeli topcsapat” titulusnál jobbat, az elmúlt négy évben kétszer játszott BL döntőt és egyszer negyeddöntőt, amely statisztikán vélhetően még CR-rel sem nagyon lehet javítani.
Az eladott jegyeken sem sokat. A „Stadion” jelenlegi, 95 százalékos kihasználtsága messze a legmagasabb Olaszországban, ezen már fizikailag is lehetetlen sokat növelni.

Forrás: transfermarkt.com

Forrás: transfermarkt.com

Maradt az eladott mezek száma mint potenciális bevételi forrás. 2016-ban a Juventus 850 ezer darab mezt adott el, darabját 50-90 eurós áron. Ha darabján 50 eurót keresnének és CR évi 500 ezer darabbal növeli az eladások számát, az évente 25 millió euró pluszt jelenthet. Ebből négy év alatt sem fog összejönni az a 300-350 millió euró, amennyivel a piac szerint nőtt a Juventus értéke.

Forrás: totalsportek.com

Forrás: totalsportek.com

Ez a piaci reakció nagyon jól illusztrálja, hogy mik azok az érzelem alapú félreárazások, amelyeken érték alapon keresni lehet és amelyek szerencsére nem csak tőzsdei labdarúgó klubok esetén fordulnak elő.