A tuti tanácsadó avagy bréking nyúz! Ezüstöt kell venni! – 1. rész

Ritka nap a mai. Kaptam egy befektetési tippet! Ez rajtam kívül bizonyára senki mással nem szokott előfordulni. A tipp ráadásul nagyon tetszett. Ennyit lehetne keresni? És ez ennyire egyszerű? Hiszen annyira evidens. Nos, akkor beleszálljak? A tipp egy ügyfelemtől érkezett. Nyilván nem ő találta ki. Valószínűleg ebben az esetben is egy intézményesített kristálygömb (magyar nevén: elemzőház) sokat látott alkalmazottja (magyar nevén: befektetési tanácsadó) a forrás.

A mondás a következő: „Az idei évben ezüstöt kell venni, mert annak az ára 70-80%-ot emelkedhet év végére.” És a kérdés a végén, hogy nekem erről mi is a véleményem.

A válaszom sajnos lehangoló: „fogalmam sincs”. Nem csak azért, mert egyébként sem szívesen foglalkozok jóslással, hanem azért, mert hiszem, hogy egy ilyen kérdésre felelősen nem lehet más választ adni. Egy jó elemző tegye a dolgát és elemezzen! Azaz próbálja meg összeszedni a piacon megtalálható RELEVÁNS információkat, értékelje azokat, használja sokéves tapasztalatát és a végén írjon erről egy olyan elemzést, amiből érthető, miért az az ajánlása, ami. Nem a végső szám a fontos, úgysem tudja eltalálni pontosan, hanem az érvek. Egy jó elemző olyan, mint a „google translate”, csak információt fordít érvekké és érveket valószínűségekké (tévedés ne essen: a célárak pusztán az eladást szolgálják, senki ne higgye, hogy valaki pontosan meg tudja mondani bárminek is az árát egy meghatározott jövőbeli napra).

Ebben az esetben az érvek a következők voltak:
– mert az aranynál jobb (miért?);
– mert az ipar is többet használ fel ezüstből, mint aranyból;
– mert nem annyira felkapott, mint az arany.

Folytatása itt olvasható!