A tuti tanácsadó avagy bréking nyúz! Ezüstöt kell venni! – 2. rész

Figyelem! Az előző rész ismerete nélkül ennek a bejegyzésnek nem sok értelme van. Az előző rész itt olvasható.
Az előző rész végén felsoroltam néhány érvet, amit ügyfelemnek valószínűleg a titokzatos tanácsadó az ezüst vásárlásával kapcsolatban megfogalmazott. Mivel azonban ez a cikk inkább filozófia, mint piaci elemzés, ezért az érvek minőségével most nem foglalkozok. Egy pamflet erejéig viszont szívesen beleképzelem magam a tuti tanácsadó helyébe.

Egy perc keresés után találtam az általam használt kereskedő felületen egy decemberre szóló ezüst vételi (határidős) ügyletet. A következőképpen működik: ha ma 1 darabot veszek, akkor 11.138 dollárt kell befektetnem. Ezzel veszek egy olyan eszközt, ami 175.150 dollár értékű ezüst árváltozását termeli nekem. (Azaz: ha az ezüst 10%-ot esik, akkor elbuktam az összes pénzemnél egy kicsivel többet, ha 10%-ot emelkedik, akkor megdupláztam azt.) A bróker díja alig pár dollár.
Mivel felelős tanácsadóként hiszek abban, amit másoknak tanácsolok, SŐT(!) tudom, hogy így lesz, ezért év égén ezüstöm 175.150×1,8 (180%) = 315.270 dollárt fog érni, tehát kerestem 140.120 dollárt 11.138 dollár befektetésével. Ez 1158%-os hozam. Nagyjából tehát megtizenegyszereztem a pénzem. TUTI DEAL!

Egy jól képzett tanácsadónak mindig legyen kéznél legalább 20 millió forintja, amit befektethet. Évek hosszú tanácsadásával és jó befektetésével ennyit azért csak lehet keresni. A bankokban, barátoktól és a sor végén az uzsorásoktól 30-40%-os éves kamatozással biztosan felvehető még legalább 50-100 millió forint hitel egy évre. Márpedig ilyenkor ez, higgyük el, megéri!
Felveszek hát minden hitelt, amit érek. Az ingatlanom is jelzáloggal terhelem, még a biciklimet is zaciba adom (pedig éppen jön a tavasz). Tegyük fel, hogy eddigi életem teljes elzálogosításával végül 100 millió forinttal rendelkezek, és már nagyon dörzsölöm a markom. Ezt azonnal mind ezüstbe fektetem.
Nem is csodálkozom, hogy minden úgy történik, ahogy gondoltam és év végéig 80 százalékkal megy fel az ezüst ára. Learatom a hasznot! A hitelkamatok törlesztése után a befektetett 100 millió forintom értéke meghaladja az 1 milliárd forintot.

Pakolok. Beteszem a hawaii mintás ingem, kiváltom a biciklim a zaciból és eladom a házam. Irány az ingem mintájához illő sziget! Engem többé ügyfelek ne zargassanak, biztosan soha többet nem veszem fel a telefont.

Eredmény: eggyel kevesebb olyan tanácsadó van a piacon, aki tudja a „tutit”, akinek a tanácsára feltétlenül hallgatni érdemes a jövőben.

Most visszatérek a zord valóságba. A következő kérdés merül fel bennem: Vajon miből van több egy nap: „tuti” befektetési tippből, vagy Hawaii-ra költöző milliárdos tanácsadóból? Ha a válasz az előbbit favorizálja, akkor sajnos a „tuti” tanácsadó erősen veszélyeztetett faj, kevés van belőle. Ezt érdemes mérlegelni minden „tuti tippre” alapozott döntésnél.
Hadd legyen mára ez az én „tuti tippem”…

Zárásul néhány tény az ezüstről

Először is egy chart 2000 óta az árfolyamról dollárban:

ezust

Az ezüst ma 37,5 dollárba kerül unciánként. Utoljára ilyen magas áron 1980-ban volt. És akkor is csak a Hunt fivérek speciális bekerítése miatti játék fújta iszonyatos lufival tudott eddig emelkedni az ára. (Erről többet itt). Akkor, a lufi kidurranása után egy nap alatt 8%-ot, az első 4 hónapban több mint 70%-ot zuhant az ára. Sem előtte, sem utána, soha nem volt olyan magasan, mint ma.
Ha mától még 80 százalékot emelkedne, akkor közel 70 százalékkal lenne drágább, mint valaha volt az elmúlt 100 évben.
Végezetül, az ezüst ára 2008-as mélypontja óta 318 százalékot emelkedett, míg az arany „pusztán” 101 százalékot. Nem foglalkoznak vele? Háááát, nem hiszem.
Ettől persze a tipp még működhet. Decemberben megnézzük.

Folytatása itt olvasható.

Kérdése vagy véleménye van a cikkel kapcsolatban? Írja meg nekünk az kapcsolat@concordealapkezelo.hu e-mail címre!