A venezuelai fekete péntek hiánya

De jó is annak, akinek a Black Friday kicikizése a legfőbb problémája!

Annál a teljes gazdasági összeomlásnál és humanitárius katasztrófánál, ami Venezuelában lezajlott és zajlik, csak egy riasztóbb dolog van: hogy kis ésszel már másfél évtizede is kristálytisztán látszott, hogy a totálisan államosító/hatósági árasító szocialista kísérletből mi fog következni. Ennek ellenére akkor még Nobel-díjas közgazdászok is ajnározták a rendszert (a társadalmi igazságosság (!) bajnokát, hogy megmutatja a gonosz kapitalistáknak…). A kiváló Caracas Chronicles első, 2002-es cikkéből egy passzus: a kormány bevételei 2/3-át érik el a kiadásoknak, a közalkalmazottak több havi késéssel kapnak fizetést, az iskolákban kikapcsolják az áramot, mert nem tudják fizetni a számlát. Mondom, mindez 2002-ben! Már akkor totál világos volt, hogy csőd jön és még utána ad1 többször megválasztották a rezsimet, ad2 2017 van és éhezés, járványok, bűnözési hullám, totális hiánygazdaság, horribilis infláció és elszegényedés – és még mindig nem söprődött el a diktatúra. Na ez a horror, ez az eltelt másfél évtized, hogy mindent lehetett előre tudni és a tájékozatlan lakosság többsége mégis beleszavazta magát az önmegsemmisítésbe, mert megette a nacionalista és antikapitalista frazeológiát.

A képen a szerkesztőség webshopjának Black Friday akciója, 20%-kal olcsóbb a póló a felirattal: „Békével jöttem, a kommunizmus elpusztította a bolygómat.” Szokás szidni a Black Friday-t, hogy a konzumkultúra romba dönti a világot. De milyen boldogok is lennének a venezuelaiak, ha ez lenne a legfőbb problémájuk, és nem az üresen kongó boltok és az éhezés! Szóval éljen és virágozzék a fogyasztói társadalom, ahol a vevő diktál, és ha akar, részt vesz a vásárlási őrületben, ha nem akar, akkor nem. Szabad a választás.

“Actually, the government’s money problems have been the source of a lot of the recent barely believable news. The government is basically brokeat this point: its income is about 2/3rds of its expenditures, which presents a pretty obvious problem. Public sector workers get paid months behind schedule, schools get their electricity cut off cuz the ministry is late paying the electric utility. The finance minister lives in a frantic scrap to figure out how to keep the whole aparatus running, but it’s a losing battle.” (2002)

 

Forrás: Vakmajom a Facebookon