A világ legdrágább gyógyszere

A Zolgensma 2,1 millió dollárba kerül. A Novartis génterápiával, a kijavított géneket vírus segítségével a sejtekbe juttató eljárással tudja gyógyítani az eddig gyógyíthatatlan és két éves kor után többnyire halálos, ritka örökletes betegséget, a gerinc eredetű izomsorvadást (SMA). A drágaság oka részben ebben is van, mert egyelőre csak 2 év alattiaknak engedélyezte a felügyelet, és ilyen betegségben szenvedő gyerek „csupán” (egy is sok) 800 van az USA-ban, tehát nagyon kevés eladásra lehet számítani. Emellett a cég súlyos milliárdokat költött a kifejlesztésére, ráadásul jó, ha 10-ből 1 fejlesztett gyógyszerből lesz engedélyezett, tehát a sikertelen kutatásokban elégetett összegeket is meg kell keresni valahol. Ami bíztató, hogy máris felbukkant egy konkurens gyógyszer, és két másik nagy gyógyszergyártónál is közel vannak a kifejlesztéshez, tehát megindulhat a verseny, és az új terápiák korai  magas árai hamar leszánkázhatnak az értelmezhető mezőbe, amikor az orbitális kutatási költség a nagyobb volumenű eladásokon már jobban eloszlik majd. A lényeg az, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek is egyre inkább lesz esélye a gyógyulásra, és idővel egyre olcsóbban.

„Sure, it’s the world’s priciest drug. But instead of debating the level of financial profit that is appropriate for Novartis, let’s focus on the needs of patients. How are we going to get treatments for rare diseases if there’s not a financial incentive for doing it? Therapies are being developed because people think they can sell them for a profit. We don’t like to talk about it, but pharmaceutical companies exist to make money. Don’t we realize, though, that all of society profits from each disease we cure and each baby that is saved from SMA and other deadly diseases?

As a professor of economics and finance, I believe that the cost-related complaints being thrown around social media are short-sighted. Shortly after Zolgensma’s price was announced, I even told a friend, „This is a good problem to have.”

Forrás: Vakmajom a Facebookon