A világ tájain – Virágzik a chilei cseresznye

Érik a cseresznye, de állítólag 2.000 Ft lesz egy kilogramm, úgyhogy ez a cikk újra aktuális az archívumunkból:

Talán emlékeznek még az olvasók Torgyán József, rendkívül szórakoztató földművelésügyi miniszterünk chilei cseresznyekalandjára. Az ő elmélete az volt, hogy mivel a két országban pont máskor érik a cseresznye, ezért ragyogóan meg lehetne szervezni a kölcsönös és folyamatos cseresznye-ellátást. Ráadásul, mivel szerinte a dél-chilei cseresznyefák nem ütik meg a magyarok minőségét, ezért még taníthatjuk is őket.

Visszatérbe a mába, Kínában most ünneplik az új évet, ráadásul rögtön heteken keresztül. Az ő lencsefőzelékük a köztudottan szintén szerencsét hozó piros szín, így ez az öltözködésben és az ajándékok közt is erősen dominál. Ez a babona, egyesülve a fuvarozás fejlődésével, a kínaiak gazdagodásával és a chilei gazdák innovációival lehetővé tette, hogy a cseresznye nagyon felkapott újévi ajándékká váljon az utóbbi években Kínában – hiába terem az ilyenkor csak a déli féltekén.

A torgyáni idők óta ezzel nagyot fordult az a kocka, a chilei cseresznyetermesztőknek alaposan megszaladt. Szenyor Garces, a chilei Garces Fruit tulajdonosa. Cége az elmúlt tizenöt évben huszonötszörözte a termését és jelenleg a világ legnagyobb cseresznyetermesztő vállalata, a 18 millió fő lakosú Chile pedig a negyedik legnagyobb cseresznyetermelő ország a világon. 180 ezer tonnát exportálnak, 80-90 százalékban Kínába, míg a magyar cseresznye export ezer tonna körül alakul a jobb években. Érdekes módon, még Magyarországra is jut a chilei cseresznyéből és éppen úgy 5 ezer forint körüli kilónkénti áron lehet kapni, mint Kínában. Nyugodtan mondhatjuk, inkább luxustermék, mint C-vitamin forrás.

Hogyan jutott éppen Chile ide? Az szerencsés, hogy cseresznye szezonjuk egybeesik a kínai ajándékozási őrülettel, de nagyjából ennyit bíztak a véletlenre, a többit igyekeztek a kezükbe venni. A Garces Fruit télen ventilátorokkal melegíti, nagy esőzések után pedig helikopterrel szárítja a fáit (ugyanis a nedvességgel teli cseresznyék könnyebben repednek meg) és van évente hat hetet használt, 3 millió dolláros, a cseresznyét szín, méret, forma alapján válogató, majd szártalanító gép is. Sokat segít az olcsó szedésben az a 700 ezer haiti és venezuelai immigráns, akik 2015 és 2017 között érkeztek, ugyanis munkaerőhiány máshol is van és a szedés még mindig a rózsás köténybe történik. Nem vesznek el minden munkát a robotok!

Forrás: unitec-group.com

A legnagyobb változásokra azonban nem is a termesztésben, hanem a logisztikában volt szükség, ami nem csupán a hajózás fejlődését jelenti. Egy Chile-Kína hajóút időtartama megfeleződött (3 hét), de például azokat a szállítózacskókat, amelyek képesek a bennük levő levegőt szabályozni, eddig az Egyesült Államokból importálták, de most már Chilében állítják elő. Sokat és sokaknak kellett tenni azért, hogy 2018-ban 1,1 milliárd dollárnyi chilei cseresznye jusson el Kínába.