Adósmentés

Az MNB bevételével hirtelen szélesre tárult a kormány fantáziája és asszociációs képessége. Szeretnék egyszer, s mindenkorra eltüntetni a magyar gazdaságot megnyomorító devizahiteleket a rendszerből. Habár a cél helyes, a megvalósítása nagyon nehéz.

Egyelőre inkább csak találgatások vannak, de szinte biztosnak tűnik, hogy a következő hónapokban a lakosság devizaadósságának gyorsított leépítését tervezik. Itt a mai pletyka, de vezető politikusok nyilatkozatai alapján várható, hogy ha nem is ez, de valami lesz: https://nol.hu/gazdasag/20130306-johet_az_ujabb_mentocsomag  Sőt, valószínűleg nem is egy, hanem több lépésre számíthatunk.

Alapvetően két dolgot tehet az MNB/Kormány:

– az egyik az, hogy az MNB devizatartalékaiból biztosít nagyon olcsó forrást (EUR) a bankrendszernek, mondjuk EURIBOR-on, vagy akár az alatt, cserébe kötelezi a bankokat, hogy a THM-et vigyék le mondjuk 4%-ra. Ebben az esetben maradnak a hitelek devizában, marad a devizakockázat, de érezhetően, 20-30%-kal csökkennek a törlesztőrészletek.

– a másik az, hogy forintosítják a devizahiteleket, és ehhez a devizát az MNB tartalékaiból biztosítják

A baj az, hogy mindkét megoldás forintleértékelődést okoz, ugyanis az elsőnél a külföldi anyabankok kivonják vállalatközi hiteleiket, a másodiknál meg drasztikusan esik a jegybank tartaléka, ami kiválthatja a Magyarországon befektetők aggodalmát, tőkemenekítést okozva. Az első tartós, de lassabb, a második egyszeri, gyorsabb gyengülést okozhatna.

A devizahitelcsapda olyan össztársadalmi probléma, amit valóban kezelni kell, de nehéz olyan, valóban jó megoldást találni, ami nem a forint gyengülésében csapódik le.

***

Ugyanakkor szerintem tévnézet, amit mostanában sok elemző, különösen külföldiek hangoztatnak, hogy a kormányzat gyengébb forintot akarna. Egyáltalán nem, és amikor megközelítjük a 300-as szintet, azonnal elkezdődik a verbális beavatkozás, pár hete is így volt, most is így van:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/deviza/szijjarto_a_gyengebb_forintnak_nagy_veszelyei_vannak.180678.html

A Kormányzat nem gyengébb forintot akar – különösen mivel egy nagy forintgyengülés politikai öngyilkosság a jelen helyzetben – hanem ki akarja menteni a devizaadósokat, azt remélve, hogy a terheiktől megszabadult fogyasztók dinamizálják a gazdaságot. Ennek ellenére ha helytelenül lépnek, könnyen lehet nagyobb forintgyengülés, de ebben az esetben szerintem azonnal éles fordulat, és beavatkozás történne, ami stabilizálná a forint árfolyamát. Magyarul: lehet hogy neki mennek a falnak, de ha látják, hogy fáj, majd visszafordulnak…

***

Eközben Nyugaton a helyzet változatlan. Az árupiacok a növekedés hiánya miatt gyengélkednek, infláció nuku, gazdasági felpörgésnek jele sincs, de nincs világvégeveszély sem, így megvesznek mindent, ami hozamot termel. Klasszikusan ez a környezet továbbra is a vállalati kötvényeknek, magas kamatozású instrumentumoknak legkedvezőbb.

Forrás: zsiday.hu