áfa

ÁFA, ÁFA törvény, ÁFA visszaigénylés 2021

AZ ÁFA, teljes nevén Általános Forgalmi Adó, a termékek és szolgáltatások értékesítése után fizetendő adófajta. Az ÁFA-t hozzáadott érték alapon kell fizetnie az áfaalanynak – legtöbbször az értékesítést végző vállalkozásnak – azaz a költségek után befizetett ÁFA visszaigényelhető, így nettó módon mindig csak az árrésre számított ÁFA kerül befizetésre az államkasszába. A jelenlegi kulcsa 27 százalék, amelynek alapját az eladott áru vagy szolgáltatás ára nyújtja. Léteznek azonban kedvezményes kulcsok mellett forgalmazott termékek és szolgáltatások is, ezen kedvezményes áfakulcsok jelenleg 18 és 5 százalékban lettek meghatározva. Az értékesítés Általános Forgalmi Adó tartalmát a számlán mindig fel kell tüntetni.

Áfakulcsok

Az általános áfakulcs a nettó ár 27 százalékában lett megállapítva. A számításnál ez azt jelenti, hogy a nettó árat 1,27-tel kell szorozni, hogy megkapjuk a bruttó összeget. Az aritmetika szabályának megfelelően a bruttó összeget pedig 1,27-tel kell osztanunk, hogy a nettó összeghez jussunk. A bruttó összeg így ~21,26 százalék (= 27% / 127%) ÁFA-t tartalmaz. Bővebben a bruttó nettó számításról itt olvashat.

Bizonyos termékekre azonban alacsonyabb, 18 vagy 5 százalékos, kedvezményes áfakulcsok vonatkoznak. 18 százalékos áfakulcs mellett értékesíthetők például a különböző tejtermékek, gabona, liszt, vagy adható ki kereskedelmi szálláshely. 5 százalékos áfakulcs vonatkozik a könyvek értékesítésére, disznó, juh, bárány, szarvasmarha és egyéb tenyészállatok, illetve húsuk értékesítésére, valamint 2021-től az újépítésű lakások értékesítésére. A kedvezményes áfakulcsok mellett értékesíthető termékek és szolgáltatások listáját itt találja.

ÁFA bevallás

Az ÁFA bevallási kötelezettség lehet éves, negyedéves vagy havi rendszerességgel is meghatározva az előző két évben befizetett adó függvényében. A bevallás gyakoriságának szükségességét az adóhatóság állapítja meg.

Amennyiben az elmúlt két évben befizetett adó:

  • 250 000 forint alatt van úgy éves;
  • 250 000 és 1 000 000 forint között úgy negyedéves;
  • míg 1 000 000 forint befizetett adó felett havi ÁFA bevallásra kell áttérni.

Az ÁFA elszámolásának határideje az adóhatóság felé a bevallási gyakorisággal megegyezően változik:

  • Havi bevallás esetén a tárgyhónapot követő hónap 20. napja
  • Negyedéves bevallás esetén a negyedévet követő hónap 20. napja
  • Éves bevallás esetén az adóévet követő február 25. napja a fizetési határidő

Amennyiben ezek közül bármelyik dátum munkaszüneti napra esne, akkor minden esetben a dátum utáni legelső munkanapra tolódik a befizetési határidő. Fontos, hogy az általános forgalmi adót akkor is be kell fizetnünk, ha az adó alapjául szolgáló számlát vevőnk még nem egyenlítette ki. Ennek megfelelően az adót akár vissza is igényelhetjük még mielőtt számlánkat kifizetnénk beszállítóink felé.

Amennyiben cash flow szempontból előnyösebb megoldást szeretnénk, úgy lehetőségünk van pénzforgalmi ÁFA elszámolás választására is. Pénzforgalmi ÁFA elszámolás mellett csak akkor keletkezik fizetési kötelezettségünk, illetve csak akkor igényelhetünk vissza ÁFA-t, ha a számlához tartozó fizetési teljesítés megtörtént. A pénzforgalmi ÁFA szabályairól itt talál részletes leírást.

Mivel 2021.01.04-től kibővült azon számlatípusok köre, amelyek adatszolgáltatással érintettek így lehetőség nyílik rá, hogy az adóhatóság készítse el a vállalkozások számára az Áfa bevallás tervezetét. Erre első alkalommal 2021 július 1-hét magába foglaló bevallási időszakban kerül sor a normál adózók részére. Az új intézkedés jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket, mivel adózóknak így a rendelkezésükre bocsátott bevallástervet csak elfogadni vagy módosítani, kiegészíteni kell.

ÁFA visszaigénylés

Általános Forgalmi adó visszaigénylésre szintén az elszámoláskor kerül sor. A vállalkozás a korábban szállítói számlákon keresztül befizetett elszámolható költség ÁFA összegét igényelheti vissza. Elszámolható költség alatt olyan vállalati kiadásokat értünk, amelyek a vállalat tevékenységi köre alá tartoznak. Az adóhatóság az adó elszámolásakor befizetendő és visszaigényelhető ÁFA tartozások egyenlegét követeli vagy épp fizeti vissza a vállalkozásnak, amennyiben az adott időszakban a visszaigényelhető összeg meghaladja a befizetendő összeget.

A visszaigénylés során tetten érhető a hozzáadott érték adó szerepe. Tegyük fel, hogy a beszerzési költség nettó 1 000 000 forint volt, plusz 270 000 forint szállítón keresztül befizetett ÁFA-val. Ezt követően a korábban vásárolt termékekről kiállítok egy 1 500 000 + ÁFA forintos számlát vevőim felé, amely után nekem keletkezik 405 000 forint fizetési kötelezettségem az adóhivatal felé. Az elszámolási napon így 405 000 – 270 000, azaz 135 000 forint adófizetési kötelezettségem keletkezik, amely megegyezik az 500 000 forintos árrésre számolt 27 százalékos adóval.

Áfamentesség

Áfamentességgel kapcsolatban két fő csoportot különböztetünk meg: az alanyi adómentességgel rendelkezőket, illetve a tárgyi adómentességgel rendelkezőket. Az alanyi adómentesség elsősorban kis- és mikrovállalkozások számára releváns. Alanyi adómentesség alá az kerülhet, akinek éves forgalma nem haladja meg a 12 millió forintot. Ilyen helyzetben nincs forgalmi adó fizetési kötelezettségünk, ugyanakkor elszámolható költségeink után ÁFA visszaigénylésre sem leszünk jogosultak. Fontos megjegyezni, hogy az alanyi adómentesség csak belföldre érvényes, így a külföldről vásárolt áruk és szolgáltatások után a magyar adóhatóság felé forgalmi adót kell fizetnünk.

A tárgyi adómentesség kifejezés felváltotta a tevékenység közérdekű vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel adómentes kifejezést. A tárgyi adómentesség fogalma alá tartozik az orvosi tevékenység, biztosítási vagy banki tevékenység, illetve az alapítványok is.

Hasonló cikkeink: Bruttó nettó jelentése és számítása, Idegenforgalmi adóMinimálbér 2021, Alanyi adómentesség