jún.
12
2018

Afrika legjobban növekvő gazdasága Kína útjára lépett

A kelet-afrikai Etiópiáról sokszor csak a szegénység jut eszünkbe, pedig az ország nagy utat tett meg az utóbbi két évtizedben. Az országra most leginkább az elmúlt időszak növekedési üteme és a benne rejlő potenciálok miatt figyeltek fel. A feldolgozóipar intenzív fejlesztése révén még arra is esélyt látnak, hogy Etiópia lehet az „új Kína”.

Újabb növekedési csoda van előkészületben?

Afrika egyes országait már régóta kiemelt figyelemmel kísérik, hiszen sokan tőlük várják azt a növekedési dinamikát, amit néhány évtizede az ázsiai, távol-keleti térség tudott nyújtani. Természetesen az afrikai országoknak van is hova feljönni, némelyek a gazdag nyersanyagkészletekre, mások a bőséges és olcsón elérhető emberi erőforrásokra alapoznának. Sajnos a térség helyzetét nagyban megnehezíti a vissza-visszatérő politikai instabilitás, valamint az etnikai viszályok, mesterségesen kialakított határok.

Ha gazdasági alapokon vizsgálódunk, számos óriási potenciállal rendelkező országot találunk, azonban ezt nehezen tudják kamatoztatni. Etiópiában, amely köztudottan Afrika egyik legszegényebb országa, vélhetően nem gondolnánk, hogy nagyobb felzárkózásnak lehetnénk szemtanúi. Pedig az országot a külső szemlélők egyre gyakrabban hasonlítják a néhány évtizeddel ezelőtti Kínához, attól függetlenül, hogy maga a vezetés is ezen az úton kíván haladni. Vagyis Kína növekedési útja valamiféle etalon.

Ha csak a számokat nézzük, azt látjuk, hogy Etiópia Afrika üdvöskéje, már ha a GDP-növekedésről van szó. A kelet-afrikai ország az elmúlt 10 évben átlagosan 10%-kal tudott növekedni, mi több 2010 és 2017 között a világ harmadik leggyorsabb ütemben növekvő gazdasága volt. Tavaly éppenséggel 10,2% volt, míg az idei évre 8,5%-ot jósolnak. Ugyanakkor sokkal fontosabb, hogy a növekedés valamelyest a nagyfokú szegénység leküzdésében is tudott segíteni.

2000-ben az ország Afrika legnépesebb és a világ harmadik legszegényebb országa volt, 650 dolláros egy főre jutó GDP-vel és a lakosság 50%-a élt a szegénységi küszöb alatt. Mostanra a mélyszegények aránya 30%-ra csökkent, az egy főre jutó GDP pedig két és félszer nagyobb lett és 2022-ig 6,2%-os éves növekedési ütemet várnak. Ugyanakkor az ország népesedési üteme azóta sem esett vissza, az ENSZ becslései szerint 2050-re a mostani 100 milliós népesség 190 millióra nőhet.

Forrás: IMF

Forrás: IMF

Rögös utat jártak be, most a kínai modell ad reményt

Az 1970-es, 1980-as években a politikai és gazdasági felfordulás Etiópiát sem kerülte el, a katonai rezsimnek végül egy véres polgárháború vetett véget. 1991-től stabilabb a politikai helyzet, amit lényegében az életszínvonal gyors fellendülése is követni tudott. Az etnikai feszültségek (elsősorban az oromók és az amharák között) azonban még azóta is sokszor előfordulnak, amik a gazdasági fellendülésnek sem tesznek jó.

A gazdaság elsősorban a mezőgazdaságra és a szolgáltató szektorra támaszkodott. Legalábbis a Világbank szerint a növekedés több mint fele a szolgáltatások növekedésének köszönhető, ami részben a fokozott urbanizáció eredménye. Habár a feldolgozóipari ágazatok csak egy kis szeletét adják a gazdaságnak, viszont óriási ütemben indult meg az iparosodás, éves szinten 10% körüli bővüléssel.

Tulajdonképpen ez az ország reménysége is, vagyis hogy be tud csatlakozni a globális feldolgozóipari láncba az általa kínált rendkívül olcsó és bőséges munkaerő révén (Afrika legtöbb országában egyébként drágább a munkaerő, ráadásul a cégek sok helyre nem szívesen mennek a szegényes infrastruktúra miatt). Mindenesetre Etiópia jó úton jár, hogy a térség ipari központjává váljon és a „világ gyárában”, vagyis Kínában végbemenő béremelkedés pozitív hatással lehet a feldolgozóipar helyzetére. Az olyan divatmárkák, mint például a H&M már igyekeznek kihasználni az Etiópiában rejlő potenciált, hiszen a munkaerőköltség Banglades szintjéhez áll közel. Nem véletlenül ragadt rá az országra a „világ új Kínája” elnevezés sem.

Egyébként Etiópia már régebb óta próbálkozik egy, a kínaihoz hasonló állami irányítással végrehajtott fejlődést elérni (ezt csak erősíti vélhetően az áprilisban megválasztott miniszterelnök személye). Például az állami cégek számára a gazdaság számos területén monopóliumokat tartanak fent, míg magánszemélyként még csak földet sem lehet birtokolni.

Ugyanakkor nyilvánvalóan kiemelt tényező az is, hogy Kína, mint fontos finanszírozó is megjelenik az ország életében (nem példátlan, hogy Kína Afrikában tegyen nagyobb beruházásokat). Infrastrukturális beruházások keretében például modern vasutat, gátakat, vízerőműveket létesítettek és nagy ipari parkok létrejöttét is lehetővé tette a kínai segítség.

Az ország előtt számos akadály tornyosul még, ráadásul a kínai példa követése sem feltétlenül fog sikerekkel kecsegtetni. Mindenesetre az országra már most sokan felfigyeltek, főleg, hogy az áprilisban megválasztott miniszterelnök is változásokat ígért.