Agyelszívás

Mivel globális hiány van magasan képzett emberfőből (skill shortage), az intelligens államok beleállnak a megszerzésükbe.

Az évente megjelenő IMD World Talent Ranking azt méri, hogy egyes országok mennyire jók a magasan kvalifikált munkaerő képzésében, megtartásában, illetve odavonzásában. Számos kritériumot vesznek figyelembe: az oktatás minőségét, az egészségügy minőségét, az infrastruktúrát, életkörülményeket, vagyoni- és jogbiztonságot, hogy mennyire befogadó a kultúra stb. Nos, valami, amiben (Nyugat-)Európa tarol, az első 10-ben csak innen van ország, és ez elég nagy versenyelőny a világ más részeihez képest – a szellemi tőke számára ilyen vonzó környezetet biztosító országok vannak a kontinensen. A 21. század legfontosabb „vagyontárgyáról” van szó: tőkét könnyen lehet rittyenteni bármire a világ bármelyik pontjára, de a szellemi tőke sokkal nehezebben összeszedhető és globális hiány van belőle.

 

Maga a lista élő cáfolata annak az amúgy elég nevetséges vélekedésnek, hogy Európa nyugati fele valamiféle lesüllyedésben meg hanyatlásban lenne. Sőt, ilyen vonzerővel leszipkázza és továbbra is le fogja szipkázni a keleti régió munkaerejének krémjét és a világ egészéből is tud vonzani tehetséges emberfőket.

Régiós helyezések, csak a szokásos rangsor:

29.Észtország
34. Lengyelország
38. Csehország
46. Szlovákia
54. Magyarország
61. Románia

A magyar helyezés amúgy így alakult az elmúlt esztendőkben:

2013: 41.
2014: 45.
2015: 49.
2016: 51.
2017: 54.

 

Forrás: Vakmajom a Facebookon