Akik sosem buknak

Azt írja a Bloomberg, hogy az amerikai pénzügyi felügyelet vizsgál egy befektetési alapot, amelyik azt ígérte a befektetőknek, hogy sosem fognak pénzt veszíteni. Ezt nem nagyon kell vizsgálni, hanem azonnal becsukni, ugyanis teljesen egyértelmű, hogy hazudnak. Befektetőként pedig azonnal és messziről el kell kerülni az ilyen ígéreteket, ugyanis ilyenek nem léteznek. Nincs olyan befektetési stratégia, amelyik mindig minden körülmények között nyereséget tud termelni, mindig mindennek van kockázata, ráadásul nem is egyféle, hanem általában több. Mindig felmerül a sikkasztás, csalás kockázata, bármely befektetésről is van szó, akár direkt módon a vagyonkezelőnél, akár az általa tulajdonolt (tőzsdei vagy nem tőzsdei) cégeknél történjen. Mindig fennáll a piacok bezárásának, a tőkekorlátozásoknak a kockázata, amikor nem tudunk hozzáférni a pénzhez. Mindig fennáll az üzleti ciklus kockázata, illetve a szabályozói kockázat is. Aki ezt nem érti, az nagyon sokat fog bukni.

Ezzel kapcsolatban érdemes néhány Warren Buffett idézetet eszünkbe vésni:
„A kockázat abból származik, hogy nem tudjuk mit csinálunk.”

Nagyon fontos! Befektetőként mindig egy bizonytalan kimenetelre fogadunk, de abban reménykedünk – akár joggal, akár alaptalanul –, hogy a fogadásunk várható értéke pozitív. Ez előfordulhat úgy is, hogy olyan fogadást kötünk, amely tízből kilencszer bejön, és akkor keresünk 10%-ot, de a rossz kimenetel esetén veszítünk 50%-ot, vagy akár olyan fogadásba is belemehetünk, amelyik 10-ből csak 1-szer jön be, de ha igen, akkor mondjuk 20-szorozzuk a befektetett összeget, míg az összes többi esetben elbukjuk a teljes befektetést. Ha értünk hozzá, akkor az out-of-the-money opciók vásárlása például ilyen befektetés lehet. A lényeg, hogy tudjuk előre, hogy mit miért csinálunk, és tudjuk, hogy mit teszünk az összes lehetséges kimenetel esetén.

„Akkor kell cselekedni, amikor vannak lehetőségek. Voltak olyan periódusok az életemben, amikor egy csomó ötletem volt, és volt olyan, amikor sokáig semmi. Ha valami eszembe jut a jövő héten, akkor megcsinálom, de ha nem látok semmi érdekeset, akkor nem teszek semmit.”

A befektetési folyamatot nem lehet erőltetni. Ha az embernek nincs meggyőződése, akkor jobb, ha semmit sem tesz. Alapkezelőként ez nagyon kellemetlen, mert a befektetők elég hamar megunják a semmittevést, de inkább nem teszek semmit fél évig, mint hogy olyanba ugorjak bele, amiben nem látok értelmes hozam–kockázat arányt. Lehet, hogy az általam kezelt befektetési alap semmit nem fog csinálni már idén. Remélem, hogy nem így lesz, de máshogy ezt nem lehet csinálni.

„Az üzleti képzésekben a bonyolult, komplex megoldásokat díjazzák, de a valóságban az egyszerű hozzáállás sokkal kifizetődőbb.”

Nem véletlen, hogy nem a Nobel-díjasok keresik halálra magukat a tőzsdén. A piacok/gazdaság megértéséhez nagyfokú leegyszerűsítésre van szükség. Csak néhány fontos vezérfonal az, amit látni kell, különben elsüllyedünk a részletek végtelen tengerében: nem látjuk meg a fától az erdőt.

Szóval sose higgyünk azoknak, akik tudják a tutit, akik sosem veszítenek, akik mindenféle piacon nyernek. Ilyen nem létezik, csak a mesében. Helyette vállaljunk tudatosan kockázatot, értsük meg, mit csinálunk, milyen kimenetelei lehetnek befektetéseinknek, és csak akkor lépjünk, ha jók az esélyeink. Nem kell hozzá kvantumfizika PhD…

Még sok okos Buffett idézet, többet ér, mint egy félév MBA.

www.zsiday.hu