Alapok alapja a Concorde-tól

Aktivizálják a fedezeti terméket is

Pénzügyi felügyeleti engedélyeztetés alatt áll a Concorde Alapkezelő új terméke, amely alapokba invesztáló befektetési alap lesz. Terveik szerint a portfolió az MSCI World Indexet fogja követni, ami ebben a konstrukcióban jóval olcsóbban építhető ki. A Concorde Alapkezelő az új szabályozástól fedezeti alapjának növekedését is várja.

Globális portfóliót reprezentáló, alapokba fektető befektetési alapot indít a Concorde Alapkezelő. A pénzügyi felügyeleti engedélyeztetés alatt álló konstrukció a tervek szerint az MSCI World Indexet fogja referenciaként használni. Azért döntöttek az alapok alapja konstrukció mellett, mert így jóval olcsóbban felépíthető a portfólió, és – az indexalappal szemben – mód nyílik bizonyos ország- vagy szektorsúlyok módosítására is – mondta Szabó László, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. Túl aktív menedzselésre azonban nem készülnek, az eszközök 1-2 százalékban térnek majd el a benchmarktól. Az értékpapírok főleg amerikai és dollárban denominált eszközök lesznek, köztük index- és szektoralapok is szerepelnek majd. Az alapkezelő azonban felkészült az árfolyamkockázatok kezelésére, a széles lehetőségeket biztosító befektetési politika ugyanis lehetővé teszi más devizákban kibocsátott eszközök vásárlását is.

Az új termék egyaránt megcélozza az intézményi befektetők és a lakossági megtakarítások piacát. Utóbbiaknál előnyt jelent, hogy a befektetési jegy hozamát jelenleg nem terheli személyi jövedelemadó. Az alapkezelési díj 1 százalékot tesz majd ki. A váltás ingyenes lesz, a visszaváltás 500 forintba kerül, de a rövid távú spekulációkat büntető jutalékkal fogják sújtani. A tőkepiaci törvény rendelkezéseinek megfelelően az alapcsalád többi tagjának kezelési szabályzatát is módosították. A tágabb befektetési korlátok között a társaság szerint megnőhet a Concorde Fedezeti Alap aktivitása, hiszen a fedezeti ügyletek volumenét vállalható kockázat mellett is a jelenleginek mintegy háromszorosára tudják növelni. Várakozásaik szerint a most mintegy 430 millió forintos alap nettó eszközértéke rövid időn belül milliárdos nagyságrendű lehet.

(FRI)

Forrás: Világgazdaság – 2002. április 24.