tozsde foto (1)

Alibaba és Norbi – Üres cégek időszaka a tőzsdén?

A világ az év legnagyobb tőzsdei kibocsátására, az Alibabára készül, míg itthon is az év legnagyobb bevezetése, a Norbi zajlik. A két cég, ha mindenki jóhiszeműen jár el, sikeres is lehet. Azonban engem rendkívüli módon zavar, hogy néhány ember privát döntésén múlik, kamu céggé válik-e mindkettő.

Az Alibaba nagyon jól operáló vállalat. Már persze az igazi. Amit a tőzsdére bevezetnek, az csupán egy kajmán-szigeteki offshore cég. A szerződés, amely alapján a profitot Kínából idepumpálják, minden hír szerint illegális. Ha a kínai állam vezetői úgy döntenek, hogy lecsapnak a cégre, akkor azonnal nullázhatják a tőzsdei cégértéket. Emellett már egészen elhanyagolható gond, hogy ha az offshore papírokat mind felvásárolnánk, akkor sem lenne beleszólásunk az igazi Alibaba működésébe.

Norbi szintén sikeres. Csak itt is az igazi Norbi (a személy) szuperál jól, és nem feltétlenül a cég. A Norbi Update Lowcarb Nyrt.-nek fix, 2019. február 20-ig (tehát még bő négy évig) szóló szerződése van védjegyhasználatra. A szerződés szerint Schóbert Ferenc Norbert személyes döntésén múlik, hogy a védjegyhasználatért fog-e kérni díjat, illetve hogy 2019-ben meghosszabbítja-e a szerződést, sőt akár beapportálja-e a védjegyeket a társaságba. Nem feltételezem, hogy egy ilyen közszeretetnek örvendő ember rosszhiszeműen járna el, de befektetési szakemberként mégis aggaszt, hogy az Nyrt. „kiürítésére” legális módon képes.

Emellett már Norbi esetében is elhanyagolható gondnak tűnik, hogy ha minden részvényt felvásárolnánk, akkor is a hozzájárulásunk nélkül, bőven elég szavazattal dönthet a Schóbert házaspár a cég jövőjéről. Bár fontos látni, hogy ilyen esetben a pénzünk legjava amúgy sem a társaságba vándorolna, hanem az ő zsebeikbe. (A jelenlegi eladással maximum 2178 millió forintot gyűjthetnek, de ebből csak 840 milliót szánnak tőkeemelésre, amelyet majdnem teljesen elvisz Andre Agassi első éves munkadíja.)