aug.
16
2018

Allah meghallotta Erdogant    

Azután, hogy az elmúlt napokban növekedett a politikai feszültség és elmérgesedett a kereskedelmi háború az Amerikai Egyesült Államok és NATO szövetségese, Törökország között, rohamos gyengülésbe kezdett a török líra. Ekkor mondta Erdogan, hogy „Allah és a nép velünk van”.

Noha Allah nem személyesen rohant a bajban lévő Törökország megsegítésére, azonban egy Perzsa-öböl-menti olajmonarchia, Katar igen!

A tegnapi nap folyamán az Öböl-menti állam emírje, Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani és Recep Tayyip Erdogan, török elnök tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen bejelentették, hogy Katar 15 milliárd dollárt invesztál a török pénzpiacra és az ország bankrendszerébe. A líra árfolyama masszív erősödésre váltott.

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

Számomra két dolog kérdéses. Egyrészt, a katari 15 milliárd dollár véglegesen meg tudja-e nyugtatni a kedélyeket? Valószínűleg nem, hiszen Törökország továbbra is külső egyensúlyhiányban szenved, és a teljhatalmú Erdogan elnök nem akar olyan lépéseket megtenni – egyelőre –, amik népszerűségére nézve negatívan hathatnak. A másik kérdés az, hogy a tegnapi bejelentés lehet-e a kezdete egy, a muzulmán országok közötti szövetségnek, ami az USA politikai befolyásának ellensúlyozására, és az IMF alternatívájaként jön létre?