Állam az államban

Az Amazon november elsejétől új minimálbért vezet be, óránként 15 dollárt. Beszédes, hogy ez mintegy 250 ezer amerikai alkalmazottját (plusz az év végére felveendő 100 ezer idény jellegű alkalmazottat) érinti majd, miközben globálisan 570 ezer alkalmazottja van. Durva becsléssel alkalmazottainak 50-70 százaléka dolgozhat minimálbérért. Nekik ez nagy előrelépés a 7,25 dolláros szövetségi minimálbérhez képest, és még úgy is, hogy azért sok állam ír elő 9-11 dolláros minimálbért.

Most tekintsünk el attól a vitától, hogy a minimálbér intézménye hasznos vagy sem. Milton Friedman szerint a minimálbértörvény csak arra jó, hogy illegálissá tegye az alacsonyan képzett munkaerő alkalmazását. A robotizációnak és a vállalatok áttelepülésének is nagy lökést adhat. Ha (és ez egy elég nagy „ha”) azonban ezek fölött szemet hunyunk és csukott szemmel abban reménykedünk, hogy az osztályharcunk eredményre vezet és a tőke- és vállalattulajdonosok profitjából sikerül (nélkülözhető) részt átcsoportosítani a munkásosztály számára, akkor lehet társadalmilag hasznos.

Ezúttal azonban nyugodtan lehunyhatjuk a szemünket, ugyanis nagy előnye ennek a béremelésnek, hogy nem az állam kényszerítette ki. Hanem a piac. Persze az Amazon inkább emberbaráti szeretetként akarná eladni: „Hallgattunk a kritikákra (az Amazon alacsony béreivel kapcsolatban – a Szerk.), elgondolkoztunk és úgy döntöttünk, hogy vezetni akarunk” – mondta Bezos, hozzátéve, hogy ezentúl a szövetségi minimálbér emelésének elkötelezett hívei lesznek. Naná, hiszen az most már a versenytársak költségeit emeli.

Sokkal inkább tűnik úgy, hogy nem a kritikákat, hanem a piacot figyelték. A legnagyobb kiskereskedelmi cég, a Walmart idén, a Target tavaly emelte 11 dollárra az általa fizetett minimálbért, és ez utóbbi jövőre már 15 dollárral tervez. Eközben az amerikai munkaerőpiac egyre feszesebbé vált, ma már több a meghirdetett állás, mint a munkanélküli. Márpedig valahogy fel kell tudni majd venni 100 ezer karácsonyiajándék-csomagoló alkalmazottat…

A munkanélküliek (kék) és a betöltetlen állások száma