Amerika készül a választás utáni napokra, de ez most más

Amerika kedden választ elnököt. Az eseményt követően az elemzők többsége fokozódó politikai bizonytalanságot vár, ugyanis, amennyiben szoros eredmény születik, félő, hogy sem Biden, sem Trump nem fogja azt elfogadni. Amint a híveik sem. Rendhagyó módon a rendőrség nem ünneplésre számít, hanem utcai zavargásokra. Nemcsak Washingtonban, hanem az ország más nagyvárosaiban készülnek az utcai tüntetésekre, összecsapásokra a rendőrség emberi és az üzletek tulajdonosai is.

A nyári események emléke szerintem még mindenkiben élénken él. George Floyd halála után BLM és Antifa csoportok kezdetek utcai tüntetésekbe, amikbe azután a jobboldali csoportok kapcsolódtak be az ellenoldalon, és totális erőszakba, káoszba torkollott. Fosztogatások, gyújtogatások, lövöldözések voltak.

Íme néhány életkép az elnökválasztás előtti napokról:

New York, Broadway

 

forrás:dailymail.co.uk

A Macy’s sem tervez kinyitni szerdán

forrás: dailymail.co.uk

Washington

forrás: abc.net.au

forrás: abc.net.au

forrás: dailymail.co.uk

Los Angeles, Beverly Hills

forrás: dailymail.co.uk

További képek itt és itt.

Számomra az egész jelenség azért szomorú, mert néhány évtized alatt sikerült tönkre tenni és lerombolni az “amerikai álmot”. Ma a vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek szakadékszerűen tátonganak az egyes társadalmi csoportok között. Politikailag végtelenül megosztottak az emberek. Faji feszültségek szintén jelen vannak Amerikában. Ezen jelenségek pedig a szélsőségek további térhódítását kódolják bele a rendszerbe. Ahogyan haladunk előre az időben, érzésem szerint egyre nehezebben lehet majd valamiféle társadalmi konszenzuson alapuló irányvonalat találni.