Amerika újraindul

A közelmúltban születetett egy Morgan Stanley tanulmány, amiben lemodellezték az amerikai gazdaság lehetséges újraindulását és a járványgörbét. A modell szerint májustól fokozatosan csökken 35 000-ről az új regisztrált esetek száma (jelenleg 9 ezer fő/nap), és júliusban talán meg is áll a vírus terjedése. Ehhez a számítások szerint arra lesz szükség, hogy havi szinten 30 millió embert teszteljenek le. Nyár végére, ha az emberek visszatérnek a munkába, azzal számolnak, hogy a napi új esetek száma hullámokban, időről időre növekedni fog. Itt még nem beszélhetünk a járvány második hullámáról. Azzal a modell idén november, december és 2021. január és február hónapjaiban számol. Miközben az orvostudomány gőzerővel dolgozik a hatásos vakcinán. Októberre az egészségügyi alkalmazottak már meg is kaphatják az oltást, míg szélesebb körben márciusra válik elérhetővé az oltóanyag.

Forrás: Morgan Stanley Research

A tanulmány szerint a járvány második hulláma nem lesz olyan súlyos, mint amilyen az első volt. A járvány lecsengése azonban időben elhúzódó lesz, négyszer olyan sokáig fog tartani, mint Kínában. Az újranyitás május közepétől és végétől elképzelhető, azonban ennek fontos feltételei vannak, mint például a megfelelő szabad korházi kapacitás, a sok teszt, a fertőzés mihamarabbi felderítése és az elkülönítés. A munkavállalók visszatérése a munkába több hullámban fog megvalósulni. Mindaddig, amíg nem lesz széles körben elérhető a vírus elleni oltóanyag, addig az emberek közötti távolságtartásra továbbra is ügyelni kell. A koncerttermek és sportlétesítmények is zárva maradhatnak, vagy a kapacitás kihasználtságuk 10-25%-os lehet.

A gazdaság mélyrepülése a harmadik negyedévtől normalizálódhat, azonban 2021 végéig várni kell arra, hogy a válság előtti szintet elérje. Időközben a Fed soha nem látott likviditás növelésbe kezdett, aminek hatása egyelőre nehezen határozható meg, és a piac talán alul is becsüli azt.

A szerző szerint a kormányoknak jelentős erőforrásokat kell fordítania új oltóanyag gyártási kapacitások létrehozására, hogy minél szélesebb körben és minél hamarabb elérhető legyen a vakcina. A kutatások gőzerővel folynak, és jól haladnak. Időközben sikeresek az antitest terápiák és számos gyógyszer is hatékonynak bizonyul. Ezért összességében csökkenhet a korházak terheltsége, gyorsabb lehet az újranyitás.

A tanulmány végezetül konklúzióként egy pozitív kimenetet vetít előre: A közeljövőben elérhető hatékony gyógyszerekkel és a láthatáron lévő vakcinával a piac elkezdhet „túlnézni” az USA lassú felépülésén és visszatérhet a szokásos, a jövőbeli növekedést fókuszba helyező árazásokra.