Amikor beszél a grafikon

Ritkán küldözget ilyen hangos üzeneteket egy árfolyamgrafikon, úgyhogy talán ilyenkor a legérdemesebb rá figyelni. A WTI olajár grafikonját látjuk, ahol engem a tegnapi nap fogott meg.

olajgraf

Ez volt az a nap, amikor a piac szembesült a kanadai Fort McMurray-ben tomboló erdőtűz következményeivel: napi egymillió hordó olajtermelés-kiesés, ez Norvégia felhozatalának a fele. Az olaj ára ennek megfelelően reggel meg is ugrott, azonban nap végére ebből tekintélyes esés lett. Most nem azzal a – szintén érdekes – jelenséggel szeretnék foglalkozni, hogy hogyan változott meg a média olajár-mozgás narratívája a nap eleji „emelkedik, mert erdőtűz”-ről „esik, mert nem is olyan nagy az az erdőtűz”-re. Őket azért fizetik, hogy leírják a hír szintű magyarázatot. Ha nincs, akkor is.

Miről írhattak volna inkább az újságírók, ha magyarázni szeretnének? (Igaz, az ilyen típusú magyarázatból nem lehet napi hármat legyártani. Havi hármat se.)
Február közepén egy másfél éves olajár zuhanás végét(?) láttuk, amikorra óriási túladottság és alulpozicionáltság alakult ki a piacon. Akkor az olajár emelkedésnek indult, és ami egy grafikonnal foglalkozó cikk esetén fontos: hír nélkül. Ennél csak az a jobb, ha rossz hírre teszi ugyanezt. Márpedig ilyen is volt: amikor áprilisban a nagy orosz–OPEC kitermelés befagyasztás kudarcának hírére megpróbált ugyan esni az ár, de hamar kiderült, hogy még mindig a vevők vannak többen. Így megerősítve folytatódott is a drágulás, amíg aztán elértünk a tegnapi naphoz, amikor a már említett, az utóbbi negyedévben felettébb szokatlan jelenséget láttuk: „jó hírre” esés. Nekem ez határozottan azt jelenti, hogy rövid távon most már az emelkedés irányába túlpozicionált a piac és jóval nagyobb az esés esélye, mint a további emelkedésé.

Akkor most olaj eladás és biztos profit? Azért ilyenkor azt a kérdést kifizetődő feltenni, hogy ha ez olyan egyszerű lenne, hogy most be kell shortolni az olajat, aztán két hét múlva gazdag emberként lezárni, akkor három hét múlva ki menne el egy északi-tengeri olajfúró platformra az elemekkel küzdeni? Szóval beszélni beszél a grafikon, csak sajnos nem értjük mindig jól.