Anomáliákat is szült a nyugdíjpénztári szabályozás

Egyelőre nem szereztek maguknak számottevő piaci részesedést a független vagyonkezelők a hazai pénztári piacon, de ami késik, nem múlik, habár elsöprő térnyerésről valószínű nem beszélhetünk majd – véli Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója. A szakember szerint az elmúlt évek szabályozási változásai javítottak ugyan a hatékonyságon, de egyes eszközosztályokat visszaszoríthatnak a pénztárak portfóliójában.

Portfolio.hu: Mekkora teret tudnak nyerni a magyar nyugdíjpénztári piacon a nemzetközi pénzügyi csoportokhoz nem köthető, független vagyonkezelők?
Bilibók Botond: Az elmúlt évtized úgy telt el, hogy a független alapkezelők nem tudtak teret nyerni a pénztári vagyonkezelésben. Igaz, ez azért is alakulhatott így, mert alig lehetett független vagyonkezelőkkel találkozni a magyar piacon, más szegmensekben is inkább a pénzügyi csoportokhoz köthető szolgáltatók domináltak. Minden évben azt gondoljuk, hogy az áttörésnek jönnie kell, de mindeddig ez nem történt meg. Ha valamikor bekövetkezik, akkor sem számítok viszont arra, hogy 2-8 százalékos piaci részesedésnél nagyobb szeletet szerezhetünk meg a pénzügyi csoportokhoz köthető vagyonkezeléséből.

Mennyire tartod hatékonynak költség és vagyonkezelési teljesítmény szempontjából a hazai nyugdíjpénztári vagyonkezelést, a magán-, illetve és önkéntes pénztáraknál?
B.B.: A pénztárak vagyonkezelése szerintem egyre hatékonyabb, igaz külső, szabályozói segédlettel értünk el a jelenlegi szintre, sokat számítottak e tekintetben a költségek csökkentésére tett adminisztratív lépések. Ezek azonban az összességében vett „hatékonyság” mellett több sajátos anomáliát is szültek. Vannak ugyanis olyan eszközosztályok, ahol például a célként kitűzött 40-80 bázispont éves díjért történő vagyonkezelés a nemzetközi tapasztalatokat is figyelembe véve lehetetlen. Logikusan, ezek az eszközök nem lesznek jelen, vagy csak nagyon korlátozottan a pénztári portfóliókban.

Látsz-e szoros összefüggést a pénztárak jogi, szervezeti struktúrája és a vagyonkezelés között?B.B.: A jogi struktúra, illetve szervezeti működés véleményem szerint szoros kapcsolatban van a vagyonkezeléssel, amikor a pénztárak szervezeti struktúrájának átalakítása merül fel, az biztosan hatást gyakorol a vagyonkezelési oldalra, a vagyonkezelők piacára is. Ebből a tekintetből a magyar piac kevesebb rokon vonást mutat a nemzetközivel…

Forrás: Portfolio.hu – 2010. március 23.