Áprilisi tréfa

Egy rövid cikk erejéig szeretnénk olvasóinkat kiragadni a borongós őszből a tavaszba, hogy jelezzük, a következőket nem teljesen kell komolyan venni. Volt két – inkább politikai jellegű – hír az elmúlt hetekben, amit nehéz nem összekapcsolni:
Két héttel azután, hogy az Apple 13 milliárd eurós büntetést kapott az Európai Bizottságtól, az amerikai Igazságügyi Minisztérium ezt egy 14 milliárd dolláros Deutsche Bank büntetés kilátásba helyezésével „viszonozta”.

Most nem abban szeretnénk állást foglalni, kinek, miért és mennyire van igaza. Inkább csak abban, hogy részvényválasztásban (stock picking) nyilvánvalóan Brüsszel az ügyesebb.
Miközben a 14,5 milliárd euró kapitalizációjú Deutsche Banknál már a büntetés előtt is a közelgő tőkeemelésről pletykált a piac, az Apple mérlegében mintegy 270 milliárd dollár likvid eszköz található – nem is pletykál semmiről a piac.

Ha pedig javasolhatunk… Az EU számára azt ajánljuk, a bírságot emeljék 50 milliárdra és nyugodtan rakják a borítékba a Deutsche Bankot is. Ennyiből vehetnek három újat és még marad is.
Az Egyesült Államok pedig inkább azzal járna jól, ha továbbra is az autógyártókat macerálnák. Ott van esély a fizetésre.

Az Apple (rózsaszín), a Deutsche Bank (narancs) és a VW öt éves árfolyam-teljesítménye:Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

Kiemelt kép forrása: www.macobserver.com