Argentin bizalmi válság

Sokáig, évekig tűr, tűr, tűr a piac – aztán hirtelen egy hét alatt benyújtja a számlát sok év felelőtlenségéért, a politikusok/döntéshozók meg lassan kapcsolnak, nem akarják egyből megfizetni a piac által követelt árat. Ami egyre magasabb.

Argentin bizalmi válság, egy hét alatt így alakult az alapkamat: 27,5%-30,25%-33,25%-40% (!) – csak a harmadik, pénteki emelés tudta megfordítani a peso zuhanását, ami annak köszönhetően alakult ki, hogy a piac elveszítette a hitét abban, hogy a kormány le tudja szorítani az inflációt (most 25%, hivatalos cél 15%) és alacsonyan tudja tartani a hiányt. És a katalizátor persze a dollár erősödése volt a piacokon meg a 3% körüli amerikai 10 éves hozam. Nos, Argentínában az elmúlt évtizedek demagóg-populista növekedésromboló irányai után elvileg piacpárti reformok vannak, az állami támogatások (helyi rezsicsökkentések) leépítésével, és ennek egyszeri ársokk a következménye, a bizalomvesztés mögött azonban az lehet, hogy a reformokat túl lassan, elnyújtva csinálják félve a politikai ártól. Csak egy kis példa: pusztán a lóversenyzés állami támogatására elmegy egy évben majd 1 milliárd dollár (!) és majd csak 2021-től törlik el a szubvenciót. Mi a fenének költik az adófizetők (meg a hitelezők) pénzét lóversenyre?

„There are five racetracks in the Province, which all receive annual subsidies: San Isidro ($410m), La Plata ($410m), Azul ($25m), Tandil ($ 25m) and Dolores ($18m).”

Argentin bizalmi válság

Forrás: Vakmajom a Facebookon