dec.
12
2018

Armstrong és az Uber

Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról.
Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus teljesítményéről (sorozatban hét Tour de France győzelem) lett híres, hogy aztán kiderüljön, eredményeit végig intenzív, rendszerszerű doppingolással érte el.
Évekig zengett a média a dopping-sztori részleteiről, a híres Oprah-interjú után több könyv is megjelent a csalás részleteiről (még magyarul is), sőt, film is készült az esetről (IMBD értékelés: 7,3/10).

Armstrongot a csalás fényre kerülése után nagyon megszorongatták egykori szponzorai visszakövetelve azokat a pénzeket, melyeket pályafutása alatt kapott tőlük. A nemzetközi szövetség örökre eltiltotta a versenyzéstől (azért el szokott indulni olyan nyílt triatlon és MTB versenyeken, ahol a szervezőknek nem kell tartaniuk a szövetségek szigorától), törölték Tour győzelmeit is, pária lett a kerékpársportban, de az utóbbi években egyre többször tűnt fel ismét a médiában és idén már egy kicsi médiaszereplő is alkalmazta a Tour alatt szakértő-kommentátorként.

Nagy meglepetésemre a napokban azonban blogunk témájába vágó sztorival jelent meg Armstrong, mivel egy videoriportban azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy ő is ott volt az UBER első befektetői között és ennek köszönheti azt, hogy családja manapság anyagi biztonságban van. (Armstrongot ismerve persze rögtön felmerül a kérdés, hogy ez miért pont most lett téma, de tegyük fel, hogy UBER-sztorija a valóságon alapul.)
Saját állítása szerint „befektetési” döntésének alapja az volt, hogy a közvetítő (Chris Sacca) annyira meggyőző személyiségnek bizonyult számára, hogy szívesen adott neki pénzt. (Chris Sacca azért nem „akárki”, itt olvashat róla.)

Itthon, ez a „Tarsolyok és Marcsikák” országában elég meredek befektetői viselkedésnek tűnik, de Armstrong gyakorlat és szaktudás (esetleg érdeklődés) hiányában tényleg(!) megbízható emberre bízta (kockáztatni szándékozott) vagyonának egy részét. Szerencséje (is) volt, rengeteg pénzt nyert.
Armstrong azt nyilatkozta, hogy miután megismerkedtek Sacca-val évekig tartották a kapcsolatot (jelentsen ez bármit is) közben kialakult az a kép róla, hogy fantasztikus személyiség, nagyon okos és jó kapcsolatokkal (valamint jó hírrel) rendelkezik. (Gondolom, Tarsoly Csabáról is pont ez volt a vélemény.) Lance-nek volt annyi esze, hogy nem adott át túl nagy összeget, így nem terhelte túl saját magát kockázattal és így nem is szállt ki túl hamar.

Az egész interjúban, gondolom, nemcsak nekem volt feltűnő, hogy Armstrong furcsán diszkrét maradt, amikor a nyereségről kérdezte a riporter.

Valami már megint nem kóser ott?