máj.
13
2016

Átformálják a P2P hitelezést az intézményi befektetők

A P2P hitelezés sikerének nyomán a rendszer ma már nem csak arról szól, hogy gyorsan és olcsón hitelhez jusson, akiknek arra van szüksége. A szektor felfutásával ugyanis az intézményi befektetők is megérkeztek erre a területre és átformálják a piacot. Lassan már Európában sem lesz meglepő, ha például egy befektetési alap eszközei között P2P hitelek szerepelnek. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány nagy jelentőségű eseményt, amelyek jól szemléltetik a P2P hitelezéshez kapcsolódó aktuális folyamatokat.

A P2P (peer-to-peer) hitelezés korábban nem szólt másról, minthogy a hitelt felvevők és a hitelezők könnyen megtalálják egymást (banki közvetítés nélkül), a kölcsönt pedig a bankinál alacsonyabb költségek mellett úgy intézzék el, hogy végül mindkét fél jól járjon. A modell pedig működött, és a platformokat kifejlesztő legsikeresebb cégek ma már több milliárd dolláros óriás vállalatokká nőtték ki magukat (pl. a Lending Club piaci kapitalizációja 3,06 milliárd dollár).

Az ilyen platformokon keresztül megkötött hitelek piacán is egyre nagyobb a forgalom Európában is. Ebben nagy szerepet játszik a módszer terjedése, és hogy a P2P cégek sikere a nagy intézményi befektetők érdeklődését is felkeltette. Az ő érkezésükkel pedig a helyzet sokkal összetettebbé vált.

ábra_1_BR

P2P platformok saját zárt végű alapjai

Vegyük például a brit Funding Circle nevű, főleg kis- és középvállalatokra specializálódott platformot. A szektor vállalatai közül ez volt az első, amely egy saját zárt végű alapot hozott létre tavaly decemberben. Az alap neve Funding Circle SME Income Fund lett, és a vállalat összesen 150 millió fontot tudott ebbe bevonni intézményi befektetőktől.

Hogy pontosan mire is volt jó mindez? Leginkább arra, hogy az alap papírjait a London Stock Exchange-en bárki megvásárolhatja, így nem kell már ahhoz valakinek közvetlenül hiteleznie, hogy a P2P hitelek irányába kitettséget szerezhessen.

Az ötlet pedig az igazán nagyok érdeklődését is felkeltette. Erre utal a világ leghatalmasabb alapkezelőjének, a 4 500 milliárd dollárt kezelő BlackRocknak a napokban tett bejelentése. Mint kiderült, a Funding Circle zárt végű alapjának tavaly éppen ő volt az egyik legnagyobb befektetője. Összesen 12,7 millió fontért vásárolt részvényeket a BlackRock Income Strategies Trust nevű, ugyancsak zárt végű alapján keresztül.

ábra_2_BR

A befektetés abból a szempontból nem okozhatott nagy meglepetést, hogy az alapkezelő és a Funding Circle között már korábban is szoros volt a kapcsolat. A BlackRock már 2015 áprilisa óta birtokolt egy kisebb részesedést a P2P vállalatban.

Mások is látnak lehetőségeket a P2P hitelezésben

Nem a BlackRock az egyetlen nagy alapkezelő, ami hasonló, P2P hitelekre (is) épülő termékeket kínál befektetőinek. Egyre többen kezdik követni a példáját, ezzel együtt pedig a lakossági befektetők kitettsége is egyre inkább növekszik a P2P hitelek felé.

Az sem egy teljesen elhanyagolható tény, hogy a Funding Circle alapjában a Railway Pension Trustee, vagyis az Egyesült Királyság egyik legnagyobb nyugdíjalapja rendelkezik a második legnagyobb részesedéssel. Ezt a címet pedig egy nem is annyira apró, 43 millió fontos pozícióval sikerült kiérdemelnie. (A nyugdíjalap 21,6 milliárd fontos vagyonához képest nem óriási a kitettség.)

132 millió fontnyi hitel

A Funding Circle kapcsán érdemes kiemelni még az amerikai KLS Diversified Asset Management nevű hedge fundot, ami egy 2014-es megállapodás értelmében 132 millió fontnyi hitelt nyújtott brit kis- és középvállalatoknak P2P módon.

Mindebben pedig két tényező is kiemelkedő:

  1. Egyrészről természetesen a hitelezés volumene. (Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Királyságban történt összes P2P hitelezés a teljes 2014-es év során 749 millió fontot tett ki).
  2. Másrészt érdekes az is, hogy a KLS tervei szerint ezeket a hiteleket előbb-utóbb kereskedhető kötvényekké fogják alakítani. Ez a gyakorlat a tengerentúli P2P hitelezésben már bevettnek tekinthető, Európában azonban várhatóan csak a közeljövőben fog elterjedni.

Itt érdemes újra visszatérni a BlackRockhoz, amelynek óriási szerepe volt a 327 millió dolláros Consumer Credit Origination Loan Trust 2015-1 létrehozásában. Ez a világ második legnagyobb P2P hitelezőjének, a Prosper hiteleinek összecsomagolását takarja.

Az alapkezelő tehát benne volt már amerikai fogyasztói hitelek értékpapírosításában, és ezek később a Moody’s-tól hitelminősítést is kaptak. Ráadásul 2016 februárjában fel is minősítették ezeket, a Class A értékpapírok besorolása BAA3-ról BAA1-re, a B sorozaté pedig BA3-ról BA2-re emelkedett.

Hasonló hitelminősítések megszerzése új lendületet adhat a szektornak, és várhatóan a befektetők szélesebb köre előtt is megnyithatják a kapukat.

Nem mindenki tartja veszélytelennek a P2P hitelezést

A P2P hitelezéssel foglalkozó vállalatokért azonban messze nem mindenki rajong felhőtlenül. A brit Pénzügyi Szolgáltatások Hatóságának egykori feje, Lord Turner például a Financial Times szerint egyenesen úgy véli, hogy „a P2P hitelezéssel foglalkozó vállalatok akkora veszteségeket fognak okozni a következő 5-10 év során, hogy hozzájuk képest még a legrosszabb bankárok is hitelezési géniuszoknak fognak tűnni”.

A BlackRock befektetése talán képes lesz arra, hogy a szektor iránti egyre növekvő aggodalmakat csillapítani tudja.