Az abszolút favorit Emmanuel Macron? – Francia választások

Az euró erősödésével fognak reagálni a piacok, ha a franciaországi elnöválasztás első fordulójából a mérsékelt bal- és jobboldal jelöltje, az európapárti Emmanuel Macron illetve a szélsőjobboldalinak, Európa-ellenesnek tartott Marine Le Pen asszony kerülne egymással szembe. A második fordulót ugyanis simán nyerné Macron – állítja a dániai székhelyű Saxo Bank devizapiaci stratégája, John Hardy, akit előrejelzéseinek pontossága miatt a szakterületén a világ egyik legjobbjának tartanak. Az interjúban jelzi, hogy hamarosan megint az Olaszország és Görögország körüli adósságproblémák válnak Európa legfőbb megoldatlan kihívásaivá, melyek válságos helyzetet teremthetnek. Mégis, Európa a következő egy évben jobban fog teljesíteni Amerikánál, s ez inkább erősíti, mintsem gyengíti az eurót a dollárhoz képest. A geopolitikai és az amerikai–európai politikai, gazdasági, pénzügyi bizonytalanságok nem enyhülnek, a negatív kamatkörnyezet tartósan fennmarad, ennél fogva befektetőként, vagyonkezelőként nagyon érdemes odafigyelnünk az aranyra, devizaoldalon pedig az angol fontra és a jenre – mondja John Hardy

Zentai Péter: Franciaország minden értelemben komoly tényező a világban, de vajon a deviza-, részvény- és kötvénypiacok alakulása szempontjából nem eltúlzottak-e a várakozások a vasárnapi választások, az első forduló kimenetelét illetően?
John Hardy: Szerintem is túlzottak. Mindazonáltal tényleg óriási hatást gyakorolna a piacokra világszerte, ha a vasárnapi első fordulóból a szélsőjobb, tehát Marine Le Pen és a szélsőbal, tehát Jean-Luc Mélenchon jelöltje kerülne ki győztesen. Annak biztos tudatában, hogy kettejük közül kerül ki Franciaország új elnöke, azonnal óriási árfolyamesések indulnának be a részvény- és kötvénypiacon, az euró gyengülésbe kezdene. A dollár, az arany, a font sokat profitálna.

Ön szerint egy ilyen kimenetelnek mekkora a valószínűsége?
Igazi esélyt annak a verziónak érdemes tulajdonítani, hogy Le Pen és a mérsékelt jobb- és baloldali tömegeket egyaránt mozgósítani képes Macron kerül egymással szembe a második fordulóban. Ha ez jön be vasárnap estére, akkor az euró azonnal némi erősödést fog felmutatni…

Nem rémisztené meg a piacokat, hogy szinte 50 százalékra nőne az euró- és EU-ellenes Le Pen győzelmi esélye?
Azért nem, mert valójában nem lenne 50 százalékos esélye, még akkor se, ha ő kerülne ki győztesen az első fordulóból. Egy közvetlen Macron–Le Pen párharcot Emmanuel Macron nem tudna elveszíteni. A kiesett jelöltek szavazatainak túlnyomó részét ugyanis maga mögé tudná állítani a második fordulóban. Egy ilyen „meccset” világszerte előre lefutottnak gondolnának. A második fordulóig, tehát a következő két héten át piaci bizonytalanságokat az okozna, ha az első fordulót követően a mérsékelt, az inkább a bal- és liberális bázist képviselő Macron a konzervatívok jelöltjével, François Fillonnal lenne kénytelen megmérkőzni két héttel később. Ez esetben az euró egy darabig gyengülne. E verzió, tehát a Fillon–Macron párharc bekövetkeztének akár 25 százalékos esélyt is adhatunk. Jóllehet megannyi izgalomnak nézünk elébe, mégis merem állítani, hogy az elnökválasztások nem hoznak nagy meglepetést a végén, azokat Emmanul Macron fogja megnyerni. Ennek nyomán majd más, nagyobb európai problémák kerülnek az előtérbe.

Melyek ezek?
Ha az ősszel esedékes németországi választásokon is túljutottunk, Olaszország válik főszereplővé Európában – negatív értelemben. Itália a vezető tőkés országok közül egyedüliként képtelen bármiféle gazdsági növekedést felmutatni, államadóssága tragikus méretű. Eközben viszont Európa minden más részén beindul a konjunktúra, az Amerikához, Ázsiához képest erősebb fellendülési ciklusra az EKB-nak szigorítással kell reagálnia: fel kell hagynia az államkötvény-vásárlásokkal. Más szóval nem takargathatja tovább a valós olasz problémákat azzal, hogy az ország költségvetését, adóssághelyzetét az olasz kötvények felvásárlásával támogatja. A központi bank mennyiségi könnyítései megszűnnek, sőt közeleg a kamatemelési ciklus beindulása – ebből simán következik, hogy előbb-utóbb visszatérünk az adósságválság problémaköréhez: Olaszországgal és Görögországgal a főszerepben.

A brit választások előrehozatala, a brit helyzet mennyiben befolyásolja mindezt?
Ez a faktor annyiban „játszik”, hogy míg az euróövezet és általában az EU újabb válságperiódus elé kerülhet, addig ebből Nagy-Britannia látszólag kimarad. Ezt a piacok a font felerősítésével reagálják le.

Mindeközben a dollár erősödik vagy gyengül?
A dollár továbbra is az egyedüli, igazi világpénz. A dollár tartós erősödésének mindig olyan a globális hatása, mint egy világméretű kamatemelésnek. Ennél fogva a világgazdaság inkább szenved, mintsem profitál a túl erős dollár által. A dollár körüli piaci történések a közeljövőben nagyban függnek attól, hogy a) miként alakul a geopolitika, b) miként lesz képes stabilizálni, kiszámíthatóbbá tenni politikáját Donald Trump. Egyelőre adós a piacokat eddig nagyban mozgató ígéretének betartásával, vagyis hogy mielőbb megreformálja az adórendszert, radikálisan csökkenti a vállalatok terheit. Ha ezen a téren hamarosan mégis sikerül eredményt felmutatni, az mindent felpörgethet, egyebek között a dollárt is.

Rangsorolja a befektetési lehetőségeket! Mely szegmenseket favorizál?
Mi, a magunk részéről magabiztosak vagyunk az aranyat illetően: mindent egybevetve tartósan számítani kell ugyanis a negatív kamatkörnyezet fennmaradására, amely a világgazdaság egészének tartós lassúságából következik. Ez, továbbá a geopolitikai bizonytalanságok szaporodása, Trump politikájának megannyi kiszámíthatatlan eleme, Kína adósságproblematikája és gazdaságának némi gyengülése világszerte növelni fogja az aranyba vetett bizalmat.
Favoritunk ugyanakkor – a problémák dacára is – az euró, de még inkább az angol font. Európa a következő időszakban gyorsabb és stabilabb növekedést fog produkálni, mint az Egyesült Államok és ez meg fog mutatkozni a részvénypiacokon is: Amerika túlárazott, Európa hozzá képest olcsó. A devizapiacon oda kell még figyelni a jenre, az ugyanis túl olcsóvá válik.