Az Adidas Németországba hoz cipőgyártást

Nem irigylem most a minimálbér-emelgetés híveit, vagy azokat, akik minden külföldön összerakott gumilabdában az elvándorolt labdafelfújó munkahelyet és nem a hatékonyságnövekedést és az ezáltal gazdagabbá váló fogyasztót látják. Elég nagy zavarban lehetnek.

Az Adidas ugyanis arról számolt be, hogy – egy folyamat kezdeteként – 2017-ben Németországba telepíti az eddig Ázsiában üzemeltetett gyártókapacitásának egy részét. Csak éppen munkahelyek nélkül – a szinte teljesen automatizált gyárban mindössze 160 alkalmazott lesz (nagyjából egy éve egy nagy vietnami cipőgyárban 90 ezer munkás sztrájkolt…).

Nem tudom, hogy akkor most ennek ki örül és ki nem, de az jól látszik belőle, hogy a minimálbérrel való munkaerő-piaci beavatkozásnak milyen következményei vannak. Nem csak a világ olcsóbban termelő területeinek, de idővel a robottechnika versenyképességét is növeli.

És hogy e folyamat miatt mennyire nem kell aggódni? Megnyugtatásul itt van az a többszáz éves módszer, aminek segítségével a technológiai fejlődés és a kereskedelem okozta „problémák” eddig is megoldódtak: a technológiai fejlődés és a kereskedelem, azaz a globalizáció. Hiába voltak annyira kétségbeesve az ipari forradalom idején Ludd tábornok és követői, a géprombolók amiatt, hogy a szövőgépek elveszik a munkásosztály kenyerét – a „gépek” azóta egyre nagyobb teret nyernek, a „munkásosztály” pedig – részben éppen emiatt – a történelemben addig példátlan jólét-növekedésnek örvend világszerte.

Kiemelt kép forrása: www.dmarge.com