Az alapok csökkentették magyar részvényportfóliójukat

(…) A részvények közül a Magyar Telekom a Concorde Alapkezelő kedvence, a 2013. végi 2,2 millió darabos állományt fél év alatt 3,6 milliósra hizlalták, így 1,2 milliárd forintjuk volt a távközlési papírokban. Ez kifejezetten jó befektetésnek tűnik eddig, hiszen június vége óta további tíz százalék feletti emelkedést mutatott a Telekom. A Concorde Alapkezelő esetében a második legnagyobb magyar állomány a Mol-ban volt, 750,1 millió forint, az olajcéget is vették az első félévben, a december végi 25 ezer darabról 62 ezerre növelték az állományukat. Hasonló volt a helyzet az OTP-nél is, ahol közel 50 ezer darabot vásároltak fél év alatt.

A Concorde Alapkezelő is látott fantáziát az Erste Bankban, hiszen 2013 végén még egyáltalán nem szerepelt az osztrák pénzintézet részvénye a portfóliójukban, fél évvel később pedig 62 ezer darab papírjuk volt 455 millió forint értékben. Hasonlóan jó befektetésnek tarthatják a horvát telekomcéget, melyben közel 350 millió forintos portfóliót épített ki a Concorde Részvény Alap.

Összességében a Concorde Alapkezelő alapja csaknem másfélszeresére növelte magyar részvénybefektetését fél év alatt, azonban így is csökkent ezeknek az eszközöknek a részaránya, 35,7-ről 31,7 százalékra. Ez annak a következménye, hogy az alap ennél is nagyobb ütemben növekedett, a teljes nettó eszközérték a 2013. decemberi 7,4 milliárd forint után június végén 12,4 milliárd forintot tett ki. (…)

Beke Károly

Forrás: Napi Gazdaság – 2014. szeptember 9.