„Az állam mindig drágán vásárol”

Most Olaszországról lesz szó, ahol az állam 2017-ben vezetett be olyan befektetési terméket, ahol ha az olasz befektető legalább 5 évig tartja a pénzét, akkor nem kell árfolyamnyereség adót fizetnie. Cserébe pénze legalább 70 százalékát olasz részvényekben kell tartania. A terméknek váratlanul nagy sikere van, az első évben 10 milliárd euró áramlott oda.
Célja többrétű. Egyrészt a kifejezetten óvatos, megtakarításait főleg készpénzben (esetleg kötvényben) és ingatlanban tartó lakosság részvénypiac felé terelése, másrészt az olasz kisvállalati szegmens tőkebevonásának megkönnyítése.
Mindkét cél üdvözlendő, azonban az időzítés elég kockázatosnak látszik. Vajon, ha az olasz kisrészvényekből ezekben az években vásárolni kezdő kisbefektető viszonylag hamar viszonylag nagy pofonba szalad, az hosszabb távon segíti vagy gátolja a részvénybefektetés népszerűségét? Viszont egy esetleges nagyobb esés után meg hajlandó lenne a lakosság részvényt vásárolni? Bitcoin óriásplakát is az árfolyam „csúcsán” jelent meg Budapesten.

Összességében tehát nehéz eldönteni, hogy ez a lépés hosszú távon segíteni vagy gátolni fogja az olasz lakosság egészségesebb megtakarítási szerkezetének kialakulását, azonban kollégám, Szabó László szavait nem tudom elhessegetni: „Az állam mindig drágán vásárol és olcsón ad el”. És – úgy látszik – drágán is vetet.

„Olasz” befektetési lehetőségek hozama 2010 óta (Forrás: Bloomberg)

Forrás: Bloomberg