Az amerikai tőzsde idén elveszítheti a legjobb barátját

Nem az eredménynövekedésről van szó, az tragikus lesz Amerikában, de ugyanúgy igaz ez a világ összes tőzsdéjének vállalataira. Hanem a világ egyetlen globális vezetőjéről, aki reggel azzal kel és este azzal fekszik, hogy a tőzsde emelkedésében mérje le saját sikerességét.

A románc nem indult zökkenőmentesen, Trump elnökké választása előtt a piac többsége attól tartott, hogy retorikájában a munkahelyeket külföldtől védelmező populista vezető komoly gondokat okozhat az amerikai vállalatok profitabilitásának. Nem így lett, sőt. Elnökségének fő vívmánya a szegények helyett inkább a gazdagoknak kedvezett, jelentős társasági (35%-ról 21%-ra) és személyi jövedelemadó csökkentés formájában. És noha a kínaiakkal való geopolitikai csatározásai okoztak nyugtalan pillanatokat a tőkepiac számára, de végül mindig a megegyezés felé fordult, ha komolyabban esni kezdett a tőzsde. Közben azt is kikényszerítette, hogy a jegybank megfordítsa a szigorodó monetáris politikáját az ő kereskedelmi háborúja miatt.

Trump tevékenységének nem maradt el a gyümölcse a részvénypiac tekintetében. Ahogy az alábbi ábrán látszik, az amerikai tőzsde összesen 34 százalékkal (évi 8 százalékkal) teljesítette felül a világ többi fontosabb tőkepiacát elnöksége alatt. Mindez persze nemcsak az ő érdeme, az elmúlt évtized a technológiai cégek sikeréről szólt a gazdaságban, amely szektorban az amerikai részvénypiac jelentősen felülreprezentált. De a jelentős adócsökkentésének és a folyamatosan laza költségvetési politikájának alighanem meghatározó szerepe volt a tengerentúli tőzsde diadalmenetében.

Koronavírus felülírhatja a korábbi forgatókönyveket

Trump számára a lehető legrosszabbkor jött a koronavírus, ha a november elején esedékes elnökválasztásra gondolunk. Az elnök tevékenységének megítélésében az USA-ban valószínűleg a legfontosabb szempont a gazdaság helyzete, ami feltételezhetően tragikusan fog kinézni akkor. Az első negyedévben 4,8%-kal csökkent az amerikai GDP, a másodikban pedig alighanem történelmileg soha nem látott mértékű lesz a visszaesés. Az elmúlt 6 hét folyamán mintegy 30 millió amerikai veszítette el az állását, ami nehezen fog helyreállni novemberig.

Trump igyekszik újraindítani a gazdaságot, hogy a harmadik negyedév már jobban alakuljon, amivel viszont a vírus újabb hullámát veszélyezteti. Hiszen távolról sem beszélhetünk még arról, hogy Amerika érdemben visszaszorította volna a járványt, még inkább csak a tetőzés környékén jár.

Persze egy politikai vezető jól is kijöhet egy ilyen világjárványból, ha úgy ítéli meg a lakosság, hogy megfelelően kezelte a helyzetet. Csak Trump esetében éppen nem így tűnik a helyzet. Az addig is az egészségügyi támogatások megnyirbálásán dolgozó elnök eleinte tagadta a koronavírus súlyosságát, nem hozott szigorú intézkedéseket a megállítására. Ha az amerikai választók körbe néznek a világban a koronavírus okozta halálozás tekintetében, nem lehetnek elégedettek. A fő gazdasági hatalmak között gyengén szerepel az USA.

 

Mit mutatnak a várakozások?

Az alábbi ábrán látszik, hogy a közvéleménykutatások szerint stabilan vezet Trump kihívója, Joe Biden. Ugyanakkor az amerikai elnökválasztás nem az összesített szavazatok alapján dől el, hanem hogy ki szerez több elektort az államok összességében. 2016-ban Clinton hiába kapott 2 százalékponttal több szavazatot, ez sem volt elég az elektori győzelemhez.

Ez is lehet annak hátterében, hogy a fogadóirodáknál (következő táblázat) még mindig Trumpot tartják esélyesebbnek a végső győzelemre.  Mindez kevéssé tűnik reálisnak a most zajló gazdasági válságot és az egészségügyi helyzet amerikai kezelését látva. Az elmúlt 50 év amerikai választásait nézve a legrosszabb gazdasági helyzet 2008-ban, 1980-ban és 1992-ben volt, mindhárom esetben jelentős vereséget okozva a hatalmon lévő pártnak. 2020 gazdaságilag mindenképp ebbe a sorba fog tartozni. Ráadásul Trump a vírus előtt is alacsony társadalmi elfogadottsággal rendelkezett.

Miben hozhat változást Biden?

Radikális fordulatra nem kell számítani, azt Bernie Sanders demokrata elnökjelöltsége jelentette volna. Biden személyében nem egy ellenséget szerez a tőkepiac, de elveszít egy barátot. Továbbá nem kizárt, hogy Bidennek egy progresszívabb alelnök jelöltet kell maga mellé választania ahhoz, hogy övé lehessen a demokrata választók baloldalibb szárnyának szavazata is.

A tőzsde számára fontos adófronton Biden korábban azzal kampányolt, hogy jelentős mértékben visszafordítaná Trump csökkentéseit, mind a társasági adóban (21%-ról 28%-ra), mind a magas jövedelmű magánszemélyek esetén.

Nem tudni, mit változtat ezen terveken a vírushelyzet. Valószínűleg Biden sem adóemeléssel szeretné kezdeni a válságban lévő gazdaság megsegítését. Ugyanakkor a jelenlegi, történelmileg példátlan fiskális és monetáris stimulus idővel komoly problémákat okozhat, ha nem veszik vissza őket időben. A dollár esetleges leértékelődése, emelkedő infláció (ami ellen a jegybank nem tud küzdeni a magas adósságszint miatt) lehet a következmény. Egy potenciális stagflációs gazdasági helyzet nehéz választás elé állíthatja a demokrata irányítást, ahol a különböző érdekekben máshol lesznek súlypontok, nem annyira a vállalatok oldalán, mint a jelenlegi Trump-féle republikánus vezetés esetében.

Trump újraválasztási esélyei jelentősen lecsökkentek a koronavírus miatt. Mindez hosszú távon negatív lehet az amerikai tőzsde számára, potenciálisan megtörve az évtizede tartó, történelmileg példátlan mértékű felülteljesítését a fejlett világ többi részvénypiacához képest. Persze Trump nem fogja könnyen feladni a versenyt, jobb híján felerősítheti a Kína ellenes retorikáját, ahogy azt már tette a napokban is. Ami szintén nem fogja segíteni a tőzsdei hangulatot.