Az arany végleg legyőzi az ezüstöt?

Az arany árfolyamának és az ezüst árfolyamának aránya érdekes helyzetet mutat hónapok óta. Tél elejétől kezdve küzd egymással a két nemesfém. Ugyanis, ebben az évezredben még sosem volt ennyivel értékesebb az arany az ezüstnél. Nagy kérdés, hogy a jelen helyzet még belefér egy hosszú távú ingadozás trendjébe, és remek ezüst vételi lehetőség? Vagy ez már a „kitörés”, és azt mutatja, az ezüst teljesen érdektelenné válik a jövőre nézve az emberiség számára?

Az arany és ezüst árfolyamának hányadosa az elmúlt fél évszázadban

Forrás: www.bullionbypost.eu

Természetesen, mivel egy hányadosról beszélünk, érdemes rátekinteni külön a két nemesfém árfolyamára. Az arany relatív stabilitása mellett, ennek az aránynak a rekord nagyságú eltolódását bizony az ezüst évek óta tartó lejtmenete okozta.

Az ezüst árfolyamának alakulása az elmúlt évtizedben

Forrás: www.bullionbypost.eu/

Ez inkább azt mutatja, hogy az ezüst egyszerűen nem érdekel senkit. Lényegtelen, marginális eszköz lett. A gyakorlatban egyre kevésbé hasznosítja az emberiség. Már nem sikk az ezüst étkészlet. A macerásan kezelhető ezüst ékszerek helyett a fehér arany talán a divat. A fizikai tartását bonyolítja, hogy az arany ÁFA mentességével szemben az ezüst forgalma ÁFA köteles. És meggyőződésem, hogy a tucatnyi kriptopénz izgalmas világa is beleütött egy szöget az ezüst koporsójába azzal, hogy számos vonzó alternatívát kínált még mellé.

Ugyanakkor a helyzet védelmében elmondanám, hogyha úgy üt be a következő pénzügyi válság, hogy az komoly inflációt is tartogat, és eközben a kriptopénzekből esetleg kiábrándul a befektetői társadalom, akkor az ezüstben lehet a legnagyobb potenciál a menekülő eszközök között.