Az egyik legnagyobb bikapiac kullog el csendesen mellettünk

Az utóbbi években különösen jó szériát tudhattak maguk mögött a világ részvénypiacai, hiszen sok részvényindex emelkedett óriásit vagy került mindenkori csúcsára. Egyértelműen történelmi jelentőségű bikapiacot élünk éppen át, ami már lassan 8 éve tart, és ha az MSCI World indexet nézzük mintegy 110% közeli hozamot eredményezett. A mostani részvénypiaci boom minden bizonnyal bekerül a legnagyobb emelkedések közé, azonban a lefelé mutató kockázatok egyre inkább szaporodnak.

Minden idők legnagyobb bikapiacát éljük át?

Minden befektető a lehető legjobban szeretne időzíteni a piaci beszállással, azonban ez a tapasztalatok alapján kevésbé sikerül. Viszont aki 2009-ben a részvénypiacra szállt be, igazán jól járt, hiszen azóta sok részvényindex mindenkori csúcsát érte el.

A részvénypiacok kisebb megszakításokkal már 7 éve emelkedőben vannak úgy, hogy a legtöbb ország fő részvényindexe növekedést tudott elkönyvelni. Az MSCI World index, vagyis a világ részvénypiacainak változását tükröző indexe közel 110%-kal került feljebb 2009 eleji értékéhez képest, ami mintegy 10%-os átlagos éves növekedést jelent. Ez a növekedési ütem pedig már bőven kimeríti azt, amit a bikapiac definíciója magában foglal. Ráadásul azon országok aránya, ahol évek óta folyamatosan emelkedik a részvénypiac, 50 százalék közelébe kúszott 2017 elejére.
Tehát az elmúlt években igazán jó szériát éltek át a részvénypiacok, és ki tudja meddig tart még az optimizmus a befektetők körében. Egy biztos, a történelemkönyvekbe már be fog kerülni a mostani világszintű emelkedés, habár még korántsem számít a legtartósabbnak és hozam szempontjából a legnagyobb teljesítménnyel jellemezhetőnek.

A részvénypiacok anatómiája

Az biztos, hogy minden részvénypiaci ciklus más és más jellemzőkkel bír, hiszen alapvetően más fundamentumok állnak mögöttük. Éppen ezért a bika- és medvepiacok nagyon különbözőek lehetnek időtartamban és persze jelentőségükben is. Ezenkívül olyan egyéb tényezőkben is eltérhetnek, mint hogy milyen gyorsan bontakoznak ki, illetve hogy a realizálható hozam milyen forrásból származik (osztalékok növekedése, az árfolyamok emelkedése, az értékeltség változása vagy az infláció hatása). Ugyanakkor az is megállapítható, hogy a medvepiacok gyorsabban lecsengenek, mivel ilyenkor a befektetők pánikszerű eladásai fokozzák az esést.

Az viszont különösen érdekes, hogy a globalizáció miatt a világ legtöbb pontján hasonló időszakokban zajlottak le a piaci ciklusok. Ez alól Japán képez kivételt, mivel ott alapvetően 1970-től 1987-ig egy nagy fellendülési periódus zajlott le, majd az eszközárbuborék kipukkanása után 2011-ig tartó esés vette kezdetét.

Ha az USA adatait vesszük alapul, azt látjuk, hogy az 1903-tól 2016-ig tartó időszakban 9,8 százalékos átlagos évesített hozamot érhetett volna el egy befektető az S&P 500-zal. Ugyanakkor ebben a több, mint száz évet átölelő időintervallumban 12 nagy erejű bikapiacot is megélt az S&P 500 index. Egy átlagos emelkedési periódus átlagosan 8,1 évig tartott és 387%-os hozamot érhettünk volna el az index tartásával.

A mostani, 2009-ben kezdődő bikapiac eddig az elmúlt 100 év hetedik leghosszabbjának számít. De a hozamok szempontjából sem panaszkodhatnak a befektetők, hiszen 2017 elejéig 248%-ot is zsebre tehettek, így ez a hatodik legjobb teljesítményű időszakként tartható számon. Egészen mást mutat a kép, ha a ciklus kibontakozásának üteme (árfolyamok éves átlagos változása) felől közelítünk, ugyanis a mostani bikapiac kifejezetten lassú lecsengésűnek számít, a vizsgált 23 ciklus közül a 17. helyre fér csak be.

A leghosszabb folyamatos növekvő trend közel 15 évig tartott, így a mostani emelkedési szériának egészen 2023 végéig kellene tartania ahhoz, hogy az USA legnagyobb bikapiaca lehessen (és a 913%-ot is meg kellene haladnia a hozamnak).

Az ábráról jól leolvasható, hogy az optimizmussal jellemezhető időszakok jóval hosszabb ideig tartottak, mint a medvepiacok, hiszen a tartós árfolyamesések átlagosan 1,5 év után véget értek és átlagosan 35%-os veszteséggel jártak.

Ha a hozamok forrására vagyunk kíváncsiak, a kép nagyon eltérő lehet. Voltak olyan részvénypiaci ciklusok, mikor az infláció volt a legnagyobb hatással a hozamokra. Például az 1970-1980-as évek emelkedő piaca nominális hozam tekintetében a legnagyobbnak számít, de ha reálhozamra térünk át, már az ötödik helyre csúszik le. Persze a mostani helyzetben az árváltozás figyelembevételével sem sokat módosul a kép, hiszen világszerte alacsony infláció jellemezte az elmúlt éveket.

Ami érdekesebb, hogy a legutóbbi és a most is tartó bikapiacnak is megvolt a maga jellegzetessége. A 2008-as pénzügyi válságot megelőző piaci rali esetében az elért hozamok legnagyobb része a vállalati nyereségek növekedéséből származott. Míg a mostani bikapiac esetében az emelkedés több mint feléért az értékeltségi szintek emelkedése volt felelős (a hozam több mint fele származik ebből).

Ugyan a történelmi tapasztalatok szerint még időben tarthatna tovább a részvénypiac száguldása, mégis több bizonytalanság van már a levegőben. Egyrészt az árazások már olyan szintre kerültek, melyek még ugyan pozitív várakozásokat tükröznek, de már az áresés kockázata sem elhanyagolható. Másrészt sok a bizonytalanság, kezdve Trump gazdaságpolitikájától az európai térséget övező politikai és gazdasági helyzetig.