Az élőhalottak éjszakája

Ebben az írásban nem a zombifilmek első kiemelkedő alkotásáról lesz szó, hanem a köztünk járó élőhalottakról. Mert valóban léteznek. Köztünk járnak, csak még nem tudunk róluk. De hamarosan ez mindenki számára egyértelművé fog válni.

Az elmúlt időszak árfolyamesése után számos vállalkozás, bányacégek, nyersanyag-kereskedők, sőt egész országok vannak effektíve csődben. Ideig-óráig életképesnek, működőképesnek tudják magukat álcázni, de ekkora és ilyen gyors összeomlás után, amely történelmi mértékkel mérve is extrém kiemelkedő, kizárt dolog, hogy a szereplők nagy része tudná kezelni a helyzetet. Akinek kellően nagy kitettsége és tőkeáttétele volt, vagy egyszerűen nem volt szerencséje, az mind csődben van, csak még nem tudunk róla.

Ők az élőhalottak. Járkálnak, mozognak, de valójában már nem élnek. Amikor a külvilág számára is be kell majd ismerni, hogy valóban végük van, akkor komoly pánik jöhet. Nem tudjuk pontosan kikről van szó, habár sejthetjük, de abban majdnem biztos vagyok, hogy – hacsak nem történik gyökeres és nagyon gyors fordulat – hamarosan kipattan a botrány, és ismertté válik, hogy kik azok, akik bedobják a törülközőt. Amikor ez megtörténik, akkor lehet esély arra, hogy a piacokon valódi megtisztulás és tartós mélypont jöjjön. Amíg nem tudjuk, hogy kik az élőhalottak, addig pedig marad a rettegés, hogy mikor derül ki valakiről. Amíg ez nem történik meg, addig jobb a pánikszobában maradni, száraz puskaporral és csőre töltött fegyverrel…

www.zsiday.hu