Az értékelés értékelése

Kevés konkrétum újdonságok nélkül, ellentmondások feloldás nélkül, hangoztatott kompromisszumkészség megerősítés nélkül – így összegezhető gazdasági elemzők véleménye Orbán Viktor keddi országértékelő beszédéről. Politikai elemzők szerint a beszéd elsősorban a Fidesz szavazótáborához szólt. Ellenzéki vélemények szerint a miniszterelnök nem az ország valós helyzetéről beszélt, megoldást pedig egyáltalán nem kínált a gondokra.

Sok újdonság nem volt Orbán Viktor beszédében Duronelly Péter, a Budapest Bank befektetési igazgatója szerint. Különösen azt illetően nem, hogy milyen a hozzáállása a magyar politikának az európai együttműködéshez, illetve milyen a kompromisszumkészsége az EU/IMF-hitelkeret aláírása érdekében.

Befektetők megnyugtatása

Az elemző szerint Magyarország olyan gazdasági helyzetbe került, amely alapján újabb finanszírozási csomagra lesz szüksége, különutas gazdaságpolitika mellett viszont a hitelszerződés aláírására nem nagyon lenne lehetőség. (A Concorde Alapkezelő vezérigazgatója szerint, ha az IMF olcsóbban kínál forrást, mint a piac, botorság lenne azt nem igénybe venni.)

Arra, hogy miként oldódik fel az az ellentét, ami a politikai elvek és a pillanatnyi gyakorlat, valamint a csomag aláírásához megszabott előfeltételek között van, a kormányfő beszédéből „se pro, se kontra” nem lehetett választ kapni. „Arra választ kaptunk, hogy a tárgyalásokra hajlik a magyar politika, de arra nem, hogy ez elegendő-e a megegyezéshez” – fűzte hozzá a szakember. Kiemelte: a miniszterelnök egyértelműen letette a voksot az egykulcsos szja mellett, vagyis a magyar fél álláspontja szerint e téren nincs helye kompromisszumnak – mondta. Megjegyezte azt is, hogy Orbán Viktor változatlanul kiállt az államadósság csökkentése és a költségvetési hiány alacsonyan tartása mellett.

Gazdaságpolitikai szempontból nem tartalmazott sok újdonságot a kormányfő beszéde, vélte Jobbágy Sándor is. A CIB Bank elemzője felhívta a figyelmet arra is, hogy amikor Orbán Viktor a Széll Kálmán Terv 83 százalékos teljesítéséről beszélt, vélhetően az ez évre szóló költségvetési intézkedéseket is beleértette. A CIB Bank elemzője is figyelemre méltónak nevezte, hogy a miniszterelnök ismét kiállt az egykulcsos szja mellett. A szakember szerint az, hogy Orbán Viktor megerősítette a kormány elkötelezettségét a költségvetési fegyelem betartása érdekében, fontos jelzés a befektetőknek, mint ahogyan az az utalás is, hogy készek a megegyezésre az EU/IMF-hitelkeret érdekében.

A kihallható üzeneteket lehet értékelni egy évértékelő beszéd kapcsán, konkrétumokat nemigen lehetett várni, Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője szerint, aki úgy vélte: a kormányfő a korábbi szakasz lezárását, egy új, konszolidációs szakaszt hirdetett meg, ami új stílust is jelent. Mivel a 2010-2011-ben bevezetett válságadók a befektetőket, a többségi külföldi tulajdonú bankokat és a multinacionális cégeket igen kedvezőtlenül érintették, Orbán őket kívánta megnyugtatni, amikor ennek a gazdaságpolitikai kurzusnak a lezárásáról beszélt – vélekedett az elemző, aki ugyanakkor hiányolta a beszédből azokat a reformlépéseket, amelyekre még szükség lehet, különösen akkor, ha a külső konjunktúra a jelenleginél is kedvezőtlenebb lesz, és a magyar gazdaság nem képes növekedni. Ebben az esetben ugyanis megszorításokra lehet szükség, amire a miniszterelnök nem készítette fel hallgatóságát. A szakember úgy érzékelte, hogy bár az EU/IMF-megállapodásról direkt módon nem beszélt a miniszterelnök, „virágnyelven a megegyezési hajlandóságot jelezte”.

A középosztály és a nyugdíjasok

A miniszterelnök egyértelművé tette, hogy a „centrális erőtérben kormányzó Fidesz” továbbra is az egyetlen kompromisszumokra és küzdelemre képes, integráló tényező a baloldali ellenzékkel, valamint a radikális jobboldallal szemben, hangsúlyozza a Nézőpont Intézet MTI-hez eljuttatott gyorselemzése. Az intézet szerint a beszéd alapján a kormány a „középosztály és a nyugdíjasok meghirdetett szövetségével” építheti fel a saját tartós társadalmi támogatottságát. A „vélt középosztályhoz”, saját szavazótáborához intézte mondatait Orbán Viktor a Magyar Progresszív Intézet elemzője, Gyömöre Máté szerint, őket igyekezett meggyőzni arról, hogy politikája a javukat szolgálja. Az elemző érdekes hatalmi konstrukcióként értékelte a kormányfő azon mondatait, amelyekben szerinte arra kérte a középosztályt: nézze el a kormánynak, hogy a nyugdíjasokat megsegíti, mert csak így érheti el, hogy utóbbiak egy olyan pártra adják szavazatukat, amely a középosztálynak kedvező politikát folytat.

A miniszterelnök látványosan kerülte az elmúlt hónapok kínos kérdéseit, így a gazdaságpolitikai fordulattal járó IMF-hez fordulást vagy az Európai Bizottsággal folytatott vitát, emelte ki a Magyar Progresszív Intézet munkatársa. A Nézőpont Intézet ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányfő határozottan cáfolta az „elmúlt hetek több városi legendáját”, így az „arányos adózás eltörlését vagy az államcsőd lehetőségét”. Szerintük Orbán Viktor a „többszólamúság kockázatát” elkerülve egyszerre szólt a külföldi befektetőknek és a magyar választópolgároknak, eközben fontos legitimáló tényezőként támaszkodott a kormány mellett kiálló békemenetre. Az önállóság, a függetlenség és a szabadság mellett pedig a felelősség kérdése is szembetűnően sokszor köszönt vissza a beszédben – fűzik hozzá.

Jövőkép

Hiányolta a jövőre vonatkozó kijelentéseket Gyömöre Máté, aki szerint Orbán Viktor a várakozások ellenére nem hirdetett meg új, konstruktivitásra épülő szakaszt, és nem beszélt a korábban általa konszolidációnak nevezett időszakról, holott tavaly egy 2014-ig tartó ívet vázolt fel erről. Másképp látja ezt a Nézőpont Intézet, ők úgy vélik, az országértékelés – a „kormányváltás előtti időszak nehéz örökségének ismertetésén túl” – az iránykijelöléssel is együtt járt, a miniszterelnök az „alaptörvény egyes értékeiben – a fegyelmezett költségvetési és államadósság-szabályokban –, valamint az új tehermegosztási rendszerben” látja azt a „stabil, új alapot, amelyre a kormányzati politika a jövőben építhető”. A Nézőpont Intézet arra is felhívja a figyelmet, hogy Orbán korábbi beszédeihez hasonlóan elismerte, a jövőben is kell majd áldozatokat hozni, az ország előtt álló munka pedig egyáltalán nem lesz könnyű, azonban azt is jelezte, hogy az ésszerű kompromisszumok mellett az ország továbbra is a saját útját járja, az eddig elért eredményekből pedig lehetőség szerint nemzetközi nyomásra sem kíván engedni.

Orbán Viktor ellentmondásba került magával Gyömöre Máté szerint, amikor az egykulcsos adórendszer méltatása közben még arról beszélt, az adórendszeren nem lehet társadalmi igazságosságot követelni, majd később a családi adókedvezmény erényei közé sorolta a társadalmi igazságot.

Forrás: Piacesprofit.hu – 2012. február 8.