AZ EURÓPAI KÖTVÉNYBUBORÉK KIPUKKADT

Elképesztő ütemű hozamemelkedés zajlik Európában: a 10 éves francia állampapírhozamok április közepén még 0,36%-on tanyáztak, most éppen 0,83%-on vannak, ez öt hónapos csúcsot jelent. A német 10 éves kötvények pár napja még mindenkori mélypontot ütöttek: 0,075% volt a hozamuk, most ennek a hétszeresére ugrottak, ezen a szinten 2014 vége óta nem voltak. De emelkedik minden hozam: spanyol, portugál, olasz, ír, belga, ami csak van. Sőt, a brit és amerikai hozamok is felfelé tartanak. Mi az oka a hirtelen, igen éles fordulatnak?

A pénznyomtatási programok (QE) különös önellentmondását már az USA esetében is láttuk, ez nagyjából így összegezhető: ha a jegybank elkezd állampapírokat vásárolni, akkor azzal lenyomja a hozamokat, megemeli a kötvényárakat és minden más eszköz árát is, felfrissíti a gazdaság vérkeringését, ami növekedést és/vagy inflációt okoz, ami viszont azt jelenti, hogy egészségesebb, erősebb lesz a gazdaság, tehát abba lehet hagyni a QE-t, és mivel előbb-utóbb kamatemelkedés is lesz, ha kellően jó bőrben van a gazdaság, akkor a kötvényhozamoknak nem is esnie, hanem emelkednie kéne. Tehát: azáltal, hogy a jegybank elkezd állampapírt venni (tehát ezek árának emelkednie kéne) paradox módon a kötvények áreséséhez (=hozamemelkedéséhez) vezet. Nem véletlen, hogy a Fed QE programjai alatt is inkább emelkedtek a hozamok (estek a kötvényárak), viszont amikor abbahagyták a QE-t, akkor emelkedtek a kötvényárak (pedig pont ebben az időszakban nem vett a jegybank kötvényeket).

Hasonló zajlik Európában is. Hiába vesz nagyon sok állampapírt meg január óta az EKB, ám éppen a QE-program sikere (= euró leértékelődése, hozamok beesése, tőzsde emelkedése, hitelezés gyors beindulása) vezet oda, hogy úgy tűnik Európa kimenekül a japán csapdából, nem lesz tartósan defláció és recesszió, tehát nem lesz örökké nulla a kamatszint, tehát nincs értelme, hogy az állampapírok negatív vagy nulla körüli hozamszinteken forogjanak, tehát hiába vesz a jegybank, a befektetők menekülnek belőlük, eladják az állampapírokat.

A jelenlegi Európa-szerte (sőt az angolszászoknál is) zajló hozamemelkedés valójában nagyon jó hír. Arra utal, hogy Európa jó irányba halad, nem ragad a mocsárba. Ez egy új, igen erős, friss trend és könnyen lehet, hogy a hozamok akár még további komoly, 0,5-1,5%-ot is emelkednek a következő hetekben-hónapokban. Ez ijesztő lehet és láthatóan az európai részvénypiacok meg is ijedtek. Ha még jobban megijednek, az kiváló vételi lehetőség, mert még ha a német hozamok akár 2%-ig emelkednek is, akkor is vonzóak maradnak relatív értékeltségi alapon a részvények, és a pánik után tovább folytatódhat az európai részvénypiaci bikafuttatás – persze hogy milyen szintekről, az még kérdés…

Ennek hazai vonzata a forint ideiglenes gyengülése és az állampapírhozamok emelkedése lehet, de egyik kapcsán sem kell megijedni nagyon.