Az euróválság öt percben

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász elmondja, hogy mitõl van a krízis, és hogyan oldjuk meg. Sajnos sok európai politikus még mindig nem érti az okokat, a megoldási lehetõségeket így nem is tudják elfogadni. Az elmondottakkal 100%-osan egyetértek:

https://www.greekcrisis.net/2012/07/paul-krugman-euro-crisis-will-end-with.html

A lényeg, amit már én is sokszor leírtam: A görögök kivételével ez nem egy államadósságválságnak indult, nem túlköltekezésbõl adódott, hanem  fizetési mérleg válság. A túlzott mennyiségben beáramló olcsó hitelek hitelbuborékot okoztak, s most a magánadósságok állami adóssággá váltak, mivel az államok megpróbálták megmenteni a pénzügyi rendszert és a gazdaságot, nem akarták engedni egy klasszikus hitel-deflációs ördögi kör kialakulását. Így alakult át a fõleg magánszektort érintõ hitelválság és a vele járó fogyasztási boom és ingatlanboomot követõ recesszió államadósság-problémává.

Mivel az alapprobléma nem az államok túlköltekezése, hanem a versenyképesség leromlása (magasabb infláció és béremelkedés volt több éven át a periférián mint a németeknél) ezért a megoldás sem a megszorítás, hanem a bér/ár szint ismételt konvergenciája, ami azzal jár hogy a németeknél pár évig magasabb infláció kell, mint délen. Eközben természetesen az ECB-nem fenn kell tartania az államok fizetõképességét az állampapírhozamok maximalizálásával. Ahogy Krugman mondja a 2 lehetetlenbõl az egyik be fog következni. Vagy az, hogy a németek mégis belemennek az inflálálásba és pénznyomtatásba (ami most elfogadhatatlannak tûnik), vagy szétesik az eurózóna (ami most elfogadhatatlannak tûnik).

https://www.zsiday.hu/blog/az-eur%C3%B3v%C3%A1ls%C3%A1g-%C3%B6t-percben