Az kispapírokrúl

Két nagy, igazi, agyeldobós kispapír-árrobbanást láttam eddig a magyar tőzsdén, az elsőt 1997-ben, a másodikat 2006-7 táján. Mindkettőre jellemző volt, hogy a bikapiaci emelkedés utolsó fázisában a nem túl megalapozott fundamentumokkal rendelkező kisebb részvények árfolyama (is) hirtelen nagyot emelkedett, gyakran olyan magasságba hajtva árukat, amit már elég nehéz volt fundamentálisan megindokolni. De nem is a fundamentumok mozgatják ilyenkor a piacot, hanem a korábbi évek emelkedő piaci környezete miatt a befektetők felbátorodnak, eltűnik félelmük, és hajlamosak egy extrém rózsaszín jövőbe belehinni, a kockázatokkal nem törődve. Pedig megmondta Warren Buffett:

“Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful.” Azaz félj akkor, amikor mások mohóvá válnak, és légy mohó, ha másokban ott a félelem. 2008-9 után sokáig benne volt a félelem a piaci szereplőkben, ekkor volt érdemes mohónak lenni, ekkor lehetett olcsón, mélyen a valós értékük alatt venni eszközöket. Most a helyzet a hazai piacon jól láthatóan ennek az ellenkezője: a mohóság tombol, és ez azt jelenti, hogy jobb félni.

A magyar kispapírokat reprezentáló BUMIX indexet megnézhetjük például itt.

Forrás: BÉT

 

Az index 2007 őszén tetőzött 3600 ponton, majd a válságban 1200-ig esett, leharmadolódott, nagyjából a BUX esésével párhuzamosan. Ugyanakkor – ellentétben a BUX indexszel – 2012-13-ben új minimumra esett, 1000 pont környékére. Ekkor senki sem akart kis részvényeket venni, pedig lehetett olyan cégekbe fektetni, amelyekről kiszámolható volt, hogy ha lesz némi gazdasági stabilizáció, akkor osztalékhozamuk kétszámjegyű lehet! Ez senkit nem érdekelt, vagy majdnem senkit, a kisrészvények iránti utálat általános volt. Némi javulás történt 2014-16 között, amikor a valóban jó minőségű kispapírok már emelkedtek, méghozzá elég sokat, de ez nagyjából megfelelt a mögöttes fundamentumaik javulásának; miközben a kevésbé jó minőségű, vagy nehezen értékelhető fundamentumokkal rendelkező papírok még inkább csak oldalaztak. A nagy változás 2016 második felétől kezdődött, az úgynevezett Mészáros-papírok szárnyalásával, majd azóta már szinte elég egy pletyka, hogy a Kárpátok Zuckerbergje egy adott cég körül feltűnhet, és máris ráugranak a spekulánsok.

Egy ilyen kispapír-rally valóban nagyon érdekes, és igen ritka jelenség, nemzetközi tapasztalatok alapján is csak 10-15 évente van ilyen fázis. Nem is az egyedi papírok mögötti vélt fundamentumok az érdekesek ilyenkor, hanem a befektetők pszichológiája: mivel a legtöbb szereplő a közelmúltból indul ki, ezért ha a megelőző pár évben minden jól ment, akkor hajlamosak ezt kivetíteni a végtelen jövőbe is, pedig a gazdaság és a tőzsde nem így működik. A Bumix index új csúcson van tehát, 4000 fölé emelkedett, csak idén megduplázódott(!!!), s nem kevés részvény van, amely ennek a többszörösét hozta idén. Az ilyen mániákus fázisok pár hónaptól akár 1-2 éven át is eltarthatnak, így nincs aki megmondhatná mikor van vége, de az biztos, hogy azt jelzi, hogy a befektetők bátorsága, felelőtlensége tetőfokára hágott. Ezután pedig a tőzsdén, amilyen gonosz módon működik a piac, igen rossz hozamok szoktak következni, s az utolsó fázisban beszálló kezdők gigantikus vagyonvesztést szenvednek el (onnan tudom, hogy velem is megesett ugyanez :)

Azt gondolom tehát, hogy bár rövid távra semmit nem lehet mondani, de jó esélye van annak, hogy 3-5 év múlva a kisebb részvények által biztosított hozam (BUMIX) negatív lesz.

www.zsiday.hu