Az MNB szerint sem jön ki a matek

Úgy néz ki, hogy nemhogy a költségvetési cél, de még a 3%-os hiány sem fog jövõre összejönni a kormánynak.

Az MNB számításai szerint (itt:https://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/A_jegybank/kt-funkcio/Elemzes_az_allamhaztartasrol_201207.pdf és itt: https://www.portfolio.hu/gazdasag/oriasi_lyukat_ut_a_kormany_csomagja_jovore.169686.html) 2013-ban a tartalékok eltörlése esetén is 2,4% lesz a hiány, szemben a 2,2%-os céllal. Ez még nem lenne komoly probléma, csakhogy õk idõ híján nem számoltak a nemrég bejelentett 300 milliárdos járulékcsökkentéssel, és a tranzakciós adó nagy részének kiesésével.

A 300 milliárdos járulékcsökkentés azonnal a GDP 1%-val növeli a hiányt, így az már 2,4-rõl 3,4%-ra emelkedik, míg a tranzakciós adóból valójában nem fog befolyni 280 milliárd, csak 100-150, azaz 2013-ban könnyedén 4% is lehet a valós költségvetési hiány. Lehet persze, hogy az MNB-re és Kincstárra kivetett pénzügyi tranzakciós illetéket el tudják még 2013-ban valahogy számolni, (és áttolni kimutatását 2014-re, de ez persze csak egy trükk) de még ebben az esetben is ott marad a 300 milliárdos lyuk, és feszes gazdálkodással is nagyon nehéz lesz elérni még a 3%-ot is. Ebben az esetben viszont 2014-ben lesz 4% körüli vagy feletti hiány. Ráadásul mindannyiunk rettegésére kiderült, hogy lapulnak még tervek a fiókban: https://www.portfolio.hu/gazdasag/orban_lapulnak_meg_tervek_matolcsy_fiokjaban.169727.html és õsszel egy beruházásösztönzõ programmal állnak elõ, ami valószínûleg szintén pénzbe fog kerülni, hiszen máshogy nem megy.

“A miniszterelnök elárulta, hogy Matolcsy György asztalfiókjában jó néhány terv lapul még. “Nem akarok senkit ijesztgetni, de Matolcsy György asztalfiókjában jó néhány terv lapul még. Mindig mérlegelés kérdése, hogy mit kezdünk el. Van beruházás ösztönzõ terve is a miniszternek, ez õsszel jöhet is” – fogalmazott.”

Szumma szummárum már most búcsút inthetünk a 3% alatti hiánynak, ami nem is meglepõ, hiszen Matolcsy a Reagan-elnök féle gazdaságpolitikát követi, aminek lényege, hogy vágjuk le az adókat, ezzel bebikázzuk a gazdaságot, és az ideiglenes hiány majd szép lassan a növekedéstõl eltünteti magát.  Ez mondjuk Reagannek sem jött össze sose, elnöksége alatt állandósult a hatalmas költségvetési hiány – mondjuk növekedés legalább volt, de azért az elmélet egyáltalán nem igazolódott: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Budget_Deficit_1971_to_2001.png

Amire még szintén számíthatunk, az az MNB devizatartalékainak kreatív hasznosítása, nem lenne meglepõ, hogyha 2013 tavaszától az MNB új vezetése mondjuk egy kis magyar QE keretében MFB vagy az immár állami Takarékbank újonnan kibocsátott (deviza)kötvényeit lejegyezné (vagy trükkösen méginkább másodpiacon megvenné, hogy ne legyen olyan átlátszó) és az így befolyó pénzt próbálná a kormány a vállalkozásoknak továbbhitelezni. Az államilag osztogatott hitel általában nem hasznosul túl hatékonyan, de kellõ nagyság esetén bizonyára azért lenne növekedésösztönzõ hatása. más kérdés, hogy ezt az EU és a befektetõk mennyire néznék jó szemmel.

Továbbra is minden az alacsonyabb kamatszint és gyengébb forint irányába hat hosszabb távon…

https://www.zsiday.hu/blog/az-mnb-szerint-sem-j%C3%B6n-ki-matek