nov.
2
2015

Az online kereskedelem kinőtte az amerikai lakótömböket

Az online kereskedelem világszerte gőzerővel terjed, ezzel pedig elkerülhetetlen, hogy olyan területekre is hatással legyen, amelyekre kevesen gondolnának. Legújabban amerikai albérlők tízezreinek kellett újabb kényelmetlenségekkel szembenézniük, mert az egyik legnagyobb ingatlanüzemeltő cég, a Camden Property Trust mind az 59 ezer lakásában betiltotta a csomagok fogadását. Az elmúlt évben fogadott közel 1 millió rendelés több mint 3 millió dollárral rövidítette meg a vállalatot.

Drasztikus lépésre szánta rá magát az USA egyik legnagyobb ingatlanüzemeltetéssel foglalkozó vállalata, a Camden Property Trust. Az országszerte 59 ezer lakással rendelkező cég megtiltotta, hogy bérlői az internetes rendelések során albérletükhöz szállíttassák ki a csomagjaikat. Hogy miért volt erre szükség? Azért, mert – ahogy arról még a Wall Street Journal is beszámolt – Amerika legnagyobb lakáskiadásra specializálódott vállalatai lassan összerogytak a folyamatosan érkező csomagok terhétől.

A folyamat hátterében két trend áll, ezek együttes hatásaként állt elő a jelenlegi helyzet. Az egyik tényezőt a lakásba költözők egyre nagyobb és nagyobb tömege jelenti. A Harvard Egyetem kutatása szerint 2004 óta évente átlagosan 770 ezerrel bővül a bérlakásokban élők köre. Ez azonban még önmagában kevés lenne a káoszhoz. Kell hozzá az online vásárlás robbanásszerű bővülése is, ami kiszállított csomagokkal árasztja el a bérlakástömbök portáit.

A Forrester Research adatai szerint a folyamatnak még távol a vége. Az amerikai online kiskereskedelem évről évre növekszik: 2013-ban még 263 milliárd dollárt tett ki, 2019-re pedig várhatóan eléri a 480 milliárdot.

151102_csomagstop_1
Ez a növekedés vezetett oda, hogy a Camden Property ingatlanjaiba 2014 során már közel 1 millió csomag érkezett, ami 50 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbi forgalomhoz képest. A komoly gondot az jelenti, hogy a vállalat becslései szerint minden egyes csomag kezelése 10 perc munkát vesz el az alkalmazottaiktól. 20 dolláros órabérrel számolva ez azt jelenti, hogy a megnövekedett csomagforgalom 3,3 millió dollárt húzott ki a vállalat zsebéből az elmúlt év során.

Minden cég másként reagál

Nem a Camden az egyetlen ingatlancég, aminek meggyűlik a baja a csomagok halmaival. A vállalat legtöbb versenytársa ugyancsak megpróbál alkalmazkodni az új helyzethez. Az USA tizedik legnagyobb vállalata, a 83 ezer apartmannal rendelkező AvalonBay például biztonsági kóddal nyitható csomagmegőrző szekrényeket telepített több apartmanházába. A legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalat, a 108 ezer apartmant kez elő Equity Residental méret- és súlykorlátozást vezetett be annak érdekében, hogy az idei évben várható 3 millió csomagot megfelelően tudják kezelni.

A Camdenéhez hasonló radikális szabályozást más cég még nem mert bevezetni, de nincs kizárva, hogy többen is követik a példáját.

Megtehetik ezt büntetlenül?

A bérlakások iránti folyamatos keresletnövekedés mellett is kérdéses, milyen hatással járhat egy villámgyors felfutásban lévő szolgáltatás betiltása az bérleményekben. A jelenlegi viszonyok között, vagyis a lakások iránti kereslet folyamatos növekedése mellett a bérlőknek nincs más lehetősége, mint elfogadni a helyzetet.

Elemzők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a bérlakások kínálata – a hatalmas kereslet miatt – hamarosan jelentősen bővülhet. Ha pedig ez bekövetkezik, azok a szolgáltatók, akik bármiféle fejlesztés helyett egyszerűen csak elzárkóznak a csomagok fogadása elől, bérlőik potenciális elpártolásával szembesülhetnek.

Az eddigi tapasztalatok

A nyár vége óta érvényben lévő szabályozás – a várakozásoknak megfelelően – a bérlők között nem okozott osztatlan sikert. Ők azóta ahelyett, hogy a portán felvehetnék online rendelt csomagjaikat, a postahivatalokban kell átvenniük vagy munkahelyükre kell szállíttatniuk azokat. A Camden szerint járható út az is, hogy a futárok a megadott apartmanok ajtaja előtt hagyják a csomagokat. Ebben az esetben viszont a lopás veszélye áll fenn, így vélhetően ezt az utat kevesen választják.

A Wall Street Journalnak nyilatkozó érintetteket felháborította az új szabályzat, és a bérleti szerződéseik lejártával másik lakóhelyet keresnek majd. A Camden vezetősége szerint azonban csak egy apró kisebbség éli meg nehezen az online kiszállítás betiltását. Azzal pedig már a szabály bevezetésekor is tisztában voltak, hogy a lépéssel bérlőik egy körének sok kényelmetlenséget okoznak majd.