Az új menedékvaluta neve: euró. Vagy mégsem?

Meglepően jól szerepel a jelenlegi piaci viharok közepette az euró, de interjúalanyunk szerint tévednek azok a piaci szereplők, akik ma azt mondják, hogy az „euró lett az új menedékhely”. John Higgins, a Capital Economics devizastratégája szerint tévednek azok, akik azért vesznek most eurót, mert szerintük a Fed elhalasztja az őszre tervezett kamatemelést.
Az sem igaz, hogy a görög sztori megoldódott, valamint az sem, hogy Kína igazán nagy bajban lenne.
A Capital Economics elemzője visszhangozza kollégái vélekedését: csak korrekció megy végbe a piacokon, nincs összeomlás-veszély, az euróerősödés a dollárral szemben kérészéletű. De az euró e nehéz időkben stabilan tartja a forintot is! – teszi hozzá.

Zentai Péter: Arra mertem volna fogadni, hogy a mostani turbulenciák közepette, ha valami, akkor a dollár erősödni fog. Elvégre a dollár – nehéz időkben – mindig győzedelmeskedik. Most viszont a dollár gyengül az euróhoz, a jenhez, a svájci frankhoz képest is. Az euró a győztes?
John Higgins: Abszolút nem értünk egyet azon szalagcímekkel, amelyek szerint „az euró az új menedékhely!”
Most tényleg erősödik az euró, de e mögött egy általunk tévhitnek tartott vélekedés húzódik meg. Mégpedig az, hogy a piaci szereplők hangadói szerint a Fed a válságosnak kikiáltott világpiaci helyzet okán nem emel kamatot az ősszel, sőt esetleg később sem.
Meggyőződésem – ez a Capital Economics meggyőződése is –, hogy a Fed a legcsekélyebb tekintettel sem lesz arra, ami a globális tőzsdéken történik ezekben a napokban. Nem fogja az amerikai jegybank döntéshozóit visszatántorítani a szeptemberi kamatemelésektől, aztán azok folytatásától az a tény, hogy Kínában mélyrepülést produkálnak az árfolyamok, s hogy a fejlődő világ valutái szinte szabadesésben vannak. Csakis Amerika gazdaságára van tekintettel a Fed, márpedig az a gazdaság nagyrészt függetleníteni tudja magát a világ többi részétől, s bizony megérett a kamatemelésre.

Csak ezzel a tévhittel magyarázható az euró viszonylagos ereje jelenleg?
A másik magyarázat az, hogy a főbb szereplők elhiszik, hogy Görögország túl van az „életveszélyen”, a görög ügy megoldódik a harmadik mentőcsomaggal.
Szerintünk ez is egy csalóka ábránd – a görög dráma nem ért véget. Azt feltételezzük, hogy a görög probléma mélyebben húzódik ennél, bármikor kiújulhat a válság, s ennek következtében igenis felszínre törhet az a jelenleg is létező veszély, hogy Görögországnak ki kell lépnie az eurózónából. Ami persze kétélű fegyver: az ezzel járó bizonytalanság gyengítheti a közös devizát, ugyanakkor Görögország nélkül az euró egy erősebb fizetőeszközzé válna.
Ezeket a tényezőket mérlegelve, meggyőződésünk szerint végül az euró majd a két központi bank ellentétes irányú monetáris politikája miatt kerül majd ismét nyomás alá.

Ha az euró erősödik, akkor vajon a magyar fizetőeszköz miként viselkedik a következő időszakban?
Az euróhoz van kapcsolva a forint, a zlotyi, a lej, a cseh korona. Ez mindent megmagyaráz.
A zuhanó feltörekvő piaci devizáknak három kategóriáját különböztetném meg. Az első azoké az ázsiai devizáké, amelyek erősen függnek a kínai gazdaságtól. A másodikba a nagy nyersanyagexportőr országok devizái tartoznak, míg a harmadikba olyanok, mint a török líra, ahol a gazdaság finanszírozását erősen megnehezítené a potenciálisan szigorúbb amerikai monetáris politika. A forint egyikbe sem tartozik ezek közül.

Önök szerint mi történik a piacokon? Ez nem összeomlás-gyanús helyzet?
Nem az. Ez csupán egy nagyobb korrekció. Azon tényezők, amelyek kiváltották az árfolyamzuhanást objektíve nem súlyos gondok. Kínában kezdődött az egész, mert egy durván túlfűtött piacon, ultraspekuláns beállítottságú „játékosok” vesztésbe mentek át. A kínai tőzsdék – a nagy tőkepiacok között – a legkevésbé tükrözik az adott gazdaság objektív állapotát.

De hiszen a kínai gazdaság folyamatosan lassul…
Ennek nem állítom az ellenkezőjét. Viszont – szerintem – fenntarthatóvá vált az a gazdasági növekedési szint, amelyen most szépen „landolt” Kína. A növekedés nem szűnik meg, nem érzékelünk ott valós recessziós veszélyt, tehát mi azt mondjuk, hogy Kínában nem egyéb történt, minthogy kipukkadt a tőzsdei lufi. De nem pukkadt ki a kínai gazdaság. Az él és virul továbbra is. Amint lenyugszanak Kínában a kedélyek, a többi tőkepiacon is helyreáll a rend.

Amerikára – melyet Kína finanszíroz a hatalmas állampapír-vásárlásain keresztül – a kínai fejlemények nem lesznek komoly hatással?
Friss elemzéseink szerint nem lesznek, mivel – ismétlem – Kínában nincs igazi, valós dráma, nem is várható ilyesmi szerintünk. Az amerikai jegybank tehát a jövő hónapban hozzálát a kamatemelési ciklus beindításához, a kamatemelések rendszerszerűvé válnak, a dollár pedig visszaerősödik. Az euró és a hozzá kapcsolt kelet-európai fizetőeszközök pedig a dollárhoz képest megint gyengülni fognak, annál is inkább, mert a görög ügynek egyáltalán nincs vége…