Az utóbbi egy évben degeszre kereshetted magad részvényekkel

Tavaly szeptember végén volt a mélypontja egy tőzsdei minipániknak, a BUX index például rövid időre 15 ezer pont alá is benézett, a világ legtöbb tőzsdeindexe rengeteget emelkedett azóta. Az itthon működő befektetési alapok ennek nyomán nagyon szépen teljesítettek, 491 különböző befektetésijegy-sorozatból 171 évi tíz százalék felett, 39 pedig évi húsz százalék felett teljesített. Jó volt maga a harmadik negyedév is, itt még jobbak az arányok.

Nagyon jó negyedévet zártak a hazai befektetési alapok szeptember végén, ami nem is csoda, hiszen a két leggyakoribb befektetési célpontjuk, a magyar állampapírpiac és a részvénypiacok – magyar és külföldi egyaránt, de főleg a külföldiek – nagyon szépen teljesítettek. Ellenkező irányban főleg devizaárfolyamok, főként a forint erősödése hatottak – hiszen ez leértékeli a devizabefektetéseket forintban értékelve –, esetleg egyes árupiaci termékek, bár mások meg, mint az arany, éppen erőre kaptak.

India, Oroszország, meg a jó meleg Afrika

A negyedév során 551 különböző befektetésialap-sorozatból 514 hozama volt pozitív, tehát alig akadtak veszteségesek, az élen járó 20-30 termék nagy része vagy feltörekvő piaci (például indiai, oroszországi, közép-európai és afrikai) részvényalap volt, vagy olyan árupiaci, tőkevédett alap, amelyek feltehetően jelentős aranykitettséggel rendelkeztek.

privatbankar

Szintén sok, 417 alap hozama volt évi hét százalék, tehát a korábban sokáig tartott jegybanki alapkamat, illetve a nem akciós bankbetétek szintje felett. Nem kevesebb, mint 356 befektetési jegy érte el az évi tíz, és 209 az évi húsz százalékot, köztük sok kötvényalap is. Persze a negyedéves adatok éves szintre átszámolva hiába nagyon magasak, ilyen rövid távon nagyok a kilengések negyedévről negyedévre, ezért nem ajánlott ezekből túlzott következtetéseket levonni.

Kötvényekkel és devizákkal is lehetett nagyot alakítani

A harmadik negyedévben magas hozamot elért alapok között számos olyan van, amelyek az előző negyedévben vagy negyedévekben nagyot zuhantak, illetve hosszabb, egy- vagy hároméves távon már egyáltalán nem teljesítettek olyan jól. Az utóbbi egy év pedig szintén nagyon szép volt, a 491 alapsorozat több mint fele, 259 évi hét százalék feletti hozamú volt, 171 teljesített évi tíz és 39 sorozat évi húsz százalék felett. Itt is főleg feltörekvő piaci részvényalapok taroltak, de az észak-amerikai részvényalapok is szépen teljesítettek, valamint néhány, kötvényekkel és devizákkal operáló abszolút hozamú alap. Sok részvénybefektetésnek segíthetett a dollár relatív erősödése is (az egy évvel ezelőtti állapothoz képest).

Ne ugrálj! Nem fogsz jól járni

Második táblázatunkban a teljes egy éves idősort közöljük, amelyből kiderül, hogy a sorrend alig hasonlít egyéves távra és három hónapra, három évre pedig még inkább más lenne. Ebből nemcsak az látszik, hogy a múltban elért hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve, de az is, hogy nincs sok értelme egyik alapból a másikba ugrálni vagy túl rövid távon átcsoportosítgatni kockázatosabb befektetéseinket.

privatbankar 1

A Concorde Alapkezelő nemrég ki is számolta, hogyan jártak azok az ügyfelek, akik az évek során ki-beugráltak az alapokba, és azok, akik a kezdetektől hűségesek maradtak. A konklúzió az volt, hogy sokkal jobb hozamot ért el, aki hosszú távon fektetett be.

Hegyek között, völgyek között

De hasonló tapasztalatokról számol be időről időre a nemzetközi szakirodalom is: a tőkepiacok ciklikusak, vannak hullámhegyek és -völgyek egyaránt, a legtöbb befektetés az egyik időszakban jól, a másikban rosszul teljesít. A kisbefektetők sokszor a felfelé ívelő időszakban vásárolnak, amikor valamelyik alap már egy ideje jól teljesít, és akkor adnak el, amikor lefelé megy az árfolyam és már veszteségeket szenvedtek el – összegzi például a Morningstar egyik tanulmánya.

Forrás: Privátbankár.hu – 2012. október 11.