Welch
okt.
16
2012

Bagoly mondja…

Nagy felháborodást váltott ki, hogy Jack Welch, a GE korábbi vezérigazgatója beszólt az Obama-kormánynak. Twitteren keresztül gyakorlatilag azt üzente, hogy a munkaerőpiaci adatokat hamisítják: „Unbelievable jobs numbers….these Chicago guys will do anything… can’t debate so change numbers,”. (7,8 százalékos lett a legfrissebb munkanélküliségi adat az USA-ban.) Pár nappal később egy Wall Street Journalban közzétett írásában  némileg árnyalta a kijelentését, de addigra a szellem már kiszabadult a palackból.

Az USA-ban megszokott, hogy a választási kampányban neves vállalatvezetők, befektetési szakemberek nyíltan egyik vagy másik jelölt mellé állnak. Welchnek azonban talán nem így kellett volna kifejeznie véleményét. Ahogy azt Lombard kolléga megírta, Welch idejében a GE egy részvényre jutó eredménye rendre egybeesett az elemzői várakozásokkal és hihetetlenül kiszámítható módon emelkedett. Érdekes módon az utána következő vezér, Jeffrey Immelt idejében megváltozott a cég eredményességének kiszámíthatósága. No comment.

GE-earnigns

Forrás: https://www.ritholtz.com/blog/

A munkanélküliségi rátáról meg csak annyit, hogy a gazdaságot illetően valójában nem a fenti hivatalos százalékos adat számít, hanem az a fontos, hogy a teljes lakosság hány százaléka dolgozik. A munkanélküliségi ráta ugyanis az aktívan munkát kereső, dolgozni akaró munkanélküliek számát a munkaerőpiacon jelen lévők számára vetíti. Ezzel szemben, ha egyesek felhagynak azzal a reménnyel, hogy munkát kapjanak, így aktívan már nem keresnek munkát, akkor kiesnek a munkaerőpiacról és a statisztika nem tekinti többé őket munkanélkülinek. Így akkor is csökken a munkanélküliségi ráta, ha nem nő a foglalkoztatottak létszáma. Az utóbbi időben pontosan ez történik az USA-ban: a teljes lakosságon belül folyamatosan csökken a munkaerő piacon megjelenők, valamint a foglalkoztatottak száma. Egyre több eltartott (inaktív) jut egy aktív (adófizető) dolgozóra.

A foglalkoztatottak aránya a teljes lakosságon belül (fekete vonal, bal tengely)

és a munkanélküliségi ráta (piros vonal, jobb tengely)

US unemeployment

Forrás: https://www.calculatedriskblog.com

A fenti ábrán jól látszik, hogy – bár a munkanélküliségi ráta az elmúlt 3 évben 10%-ról 8% alá csökkent – addig a foglalkoztatottak aránya gyakorlatilag nem változott…