Baj van az amerikai gazdasággal? Vagy csak a profitokkal? Beszéljenek a grafikonok!

Elnézve a tegnap megjelent kiskereskedelmi értékesítési adatokat, arra gyanakodhatunk, hogy lassul az USA gazdasági növekedése. Ezt erősíti meg az a tény, hogy az elmúlt két hónapban többnyire a vártnál rosszabb makrogazdasági adatok láttak napvilágot. Ezt jól szemlélteti a Citigroup meglepetés indexe (a csökkenő trend és a negatív érték).

Forrás: Bloomberg

A makroadatok a múltról nyújtanak információt, a tőzsdei befektetőket azonban a jövő érdekli. A legjobb előrejelző indikátor maga a részvénypiac, ami alapvetően nem a gazdaság jövőjéről, hanem sokkal inkább a profitok alakulásáról árul el információt. Ez a kettő nem feltétlenül mozog mindig azonosan, de azért ha a gazdaságban baj van, akkor az előbb-utóbb a vállalati nyereségekben is meglátszik.

Forrás: Bloomberg

A részvénypiacok a Fed szeptemberi kamatemelést elhalasztó döntését követően ismét emelkedésnek indultak, de nem egységes lendülettel. Számos index, így az S&P 500 is (hajszálnyival ugyan, de) egy hónapos csúcsra emelkedett az elmúlt héten, első pillantásra tehát azt hihetnénk, hogy a befektetők túltették magukat az augusztusi nagy esésen és újra a tőzsdék emelkedésében bíznak. Van azonban néhány – nem is kevés – olyan szektor vagy index, amelyik nem tudta túlszárnyalni a szeptember közepi („felpattanásos”) csúcsát. Az egyik ilyen, látványosan alulteljesítő iparág a nagy globális (univerzális, azaz befektetési területen is tevékenykedő) bankok szektora.

Forrás: Bloomberg

Na jó, ezt meg lehet magyarázni azzal, hogy a Fed kamatpályája lefelé tolódott, és ezáltal kisebb lesz a korábban vártnál a bankok kamatmarzsa. De miután az alacsony kamatok által hasonlóképpen sújtott regionális bankokat tömörítő ETF (KRE), azaz tőzsdén kereskedett alap grafikonja erősebb, ezért felmerül a gyanú, hogy ennek magyarázata másban keresendő. Esetleg abban, hogy alig tudtak csökkenni a vállalati kötvény hozamfelárak (ami a befektetési bankok számára fontosabb), legyen szó akár befektetési fokozatú, akár pedig bóvli minősítésű kötvényekről.

Forrás: Bloomberg

A bóvli kötvényeket tömörítő HYG nevű tőzsdén kereskedett alap chartja kifejezetten gyenge, pedig a sok olajszektorban tevékenykedő kibocsátónak segít, hogy a fekete arany árfolyama október elején új két hónapos csúcsra emelkedett. (Kollégáim a bóvli kötvényekben rejlő kockázatokról már korábban többször is írtak – itt és itt.) A kötvény felárak (credit spreadek) magas szinten történő stabilizálódása nem jó jel. Valószínűleg ezért is gyenge a világ többi részétől kevésbé függő, tipikus amerikai, de a jellemzően magasabb eladósodottsággal működő, kisebb méretű vállalatok részvényeit tömörítő Russell 2000 index teljesítménye is.

Forrás: Bloomberg

Ha a túl magas eladósodottsággal van baj, akkor talán érdemes olyan iparágat keresni, ahol kicsi (vagy nincs) adósság. Például a gyógyszergyártók? Nos, a gyógyszeripari cégek részvényindexe is alig „pattant”, amelyet nem csak a korábban vezetőként viselkedő biotechnológiai szektor részvényei húznak le, hanem az igazi nagyok is.

Forrás: BloombergNa jó, ennek is van magyarázata. Hillary Clinton vezetésével az amerikai politika most célkeresztbe vette a gyógyszercégek magas profitabilitását. Akkor nézzük meg azt az iparágat, amelyiket nem bánthatja a fejlődő világ lassulása, azaz „teljesen amerikai”. (Pont emiatt gyakorlatilag az összes elemző/befektető nagyon optimista rá és az iparágba tartozó részvények még az augusztusi esést is egész jól átvészelték.) Házépítő szektor.

Forrás: Bloomberg

Hát ez sem túl erős, a szeptember közepi szintjéhez képest nem tudott új csúcsra menni. Úgy tűnik, ezek alapján tényleg van valami probléma az amerikai gazdasággal vagy legalábbis a vállalati profitokkal. A befektetők által az ősz elejére nagyon megutált fejlődő piaci és nyersanyagkapcsolt eszközök többet emelkedtek – volt is honnan, előtte nagyon sokat zuhantak.

Forrás: Bloomberg

De aggasztó jel, hogy a világ legerősebbjeként és legjobban teljesítő („mentsvárként kezelt”) gazdaságaként nyilvántartott USA részvénypiaca nem azt az üzenetet küldi, mintha minden rendben lenne. Ha valóban ez a helyzet, akkor a fejlődő eszközökben az elmúlt két hónapban látott emelkedés is csak a döglött macska pattanásának (dead cat bounce) tekinthető.