Barkács Pajtás

Minden jel abba az irányba mutat, hogy hamarosan visszatér a növekedés a világba, annak is leginkább a fejlettnek mondott részébe. Az USA-ban az elmúlt 2-3 évben az extrém monetáris stimulus bőven ellensúlyozta a lassú fiskális megszorítást, és nagy meglepetésre lassan elfogadható mértékűre csökken a hiány, ami azzal jár, hogy nem kell további költségvetési megszorításokat alkalmazni, miközben a nagyon megengedő monetáris kondíciók erősen stimulatívak, tehát egészen erős növekedés is lehet 2014-ben. Európában is lezajlott a kiigazítás nagy része, legalábbis összeurópai szinten, s habár itt még van néhány ország, amelyeknek akad tennivalója, ám nem lesz a 2010-13 közöttihez hasonló lassító hatása a költségvetések kiigazításának. Japánban pedig bevetették az atomfegyvert”, a fiskális-monetáris ultrakombót, tehát ott is lehet szép növekedés. Összességében tehát a fejlett gazdaságok talpraállása folytatódhat, sőt a vártnál sokkal erőteljesebb lehet!

Nem lennék meglepődve, ha USA-ban már 2014-ben megindulnának a kamatemelések, míg Európa várhatóan lemaradva követi majd őket 2015-16-ban valamikor. Ez a dollár erősödésével kellene, hogy járjon, s valószínûleg azzal is fog, ám láthatóan nagyon extrémen túlpozicionáltak a befektetők, sok a dollár-long, így a mozgás nehezen megy, s valószínûleg nem az euró és a font ellen, hanem sokkal inkább a feltörekvő devizákkal és a jennel szemben fog lezajlani.

 A részvénypiacok közül a lehető legjobb helyzetben továbbra is Japán van, ahol mind a monetáris feltételek, mind a növekedés támogatja a tőzsdét, az USA egyelőre erős, de a kamatemelésekkel két tűz közé kerülhet, bár a jó növekedés valószínűleg erősebb, mint a várható kamatemelés. Európa tőzsdéi szintén profitálhatnak.

Magyarországot illetően a valóság remélhetően lassan kezd összeérni a permabull gazdasági vezetés előrejelzéseivel, s ha 2011-ben és 2012-ben nem is jött be, de 2013 tényleg az elrugaszkodás éve lehet a hosszú recesszió után (végülis még egy rossz óra is jól mutatja az időt napjában kétszer). Ezt támogathatja az egyre alacsonyabb kamatszint, amit a megszólaló jegybankárok (Gerhardt, Matolcsy, Balog) egyhangú előrejelzései alapján tovább akarnak vágni, méghozzá érezhetően nem kicsit, hanem nagyon. Valószínűleg bőven 4% alá, de a lengyel kamatszintet látva még a 3% sem kizárt. Ez valószínűleg azért a forint gyengélkedésével fog járni, amit feltehetően nem is bánnak, mert a rezsicsökkentés, és néhány egyszeri tényező miatt túl alacsony az infláció a költségvetésnek, s nem nagy baj, ha kicsit gyengébb a forint, s ez kicsit magasabb inflációt generál. Nagy kilengések híján valószínűleg a 300-315-ös sáv sem zavarná az MNB-t, pláne, hogy úgyis van egy csomó felesleges” devizatartalék, tehát akár interveniálhatnak is ha kellemetlenné válik a helyzet. 

Ez a környezet idehaza valószínűleg továbbra is előtérben tartja a devizás kötvényeket. A lakosság pedig menekülni fog a bankbetétekből bármibe, amiben több hozamot remél: befektetési alapok, közvetlen állampapírvásárlás, s előbb-utóbb megtalálják az ingatlanpiacot is…

Forrás: zsiday.hu