Bázis

Hosszútávú részvénypiaci lejtmenetek nagyon gyakran úgy érnek véget, hogy a rossz hírek áradása ellenére az index már nem megy lejjebb, egyes papírok elkezdenek felfelé csorogni – mindenki őszinte meglepetésére. Ezután igen gyakran egy oldalazó, bázisépítő mozgás alakul ki, miközben a hírek még mindig nem túl jók, inkább hitetlenség veszi körül a tőzsdét, nem látszik oka az emelkedésnek.

Ilyen bázisépítésre láthattunk példát az amerikai S&P indexben 2002-2003 során, és esélyét látom, hogy az európai részvényindexekben, nevesül az Eurostoxx 50-ben is hasonlóra van lehetőség.

Aki nem emlékezne: a dotcom-buborék kipukkanása után az S&P500 1550 pontról 770 pontig esett 2002 közepére, ám ezután a 800 pont körüli zóna többször is megállította az esést: augusztus után októberben és márciusban is ekörül volt a mélypont, és az index 10 hónapon át nagyjából a 800-900 pontos sávban “pihent”, miközben túl sok optimizmusra okot adó hír nem érkezett. Ám eközben már értek a monetáris és költségvetési stimulus hatásai, és hamarosan az amerikai és világgazdaság is erőre kapott, a bázis pedig ugródeszkaként szolgált a 2007-ig tartó emelkedéshez – amit persze az elején eléggé kevesen hittek el.

Mit látunk Európában? A 2011 augusztusi összeomlás óta bő egy éve vad fel-le jojózás jellemzi Európát, a gazdaságpolitikai válaszok, vagy inkább bénázások eredményeképp hol inkább az optimizmus hol inkább a pesszimizmus hullámai voltak az erősebbek. Nem nagyon lehet olvasni olyan elemzést, sőt, a legjobb jel, hogy magam sem hiszek benne, hogy Európa tartósan megoldotta volna a problémáit, tehát a pesszimizmus még mindig igen magas a régióval szemben. Ám eközben a piacokon elképesztő javulást lehet látni. A perifériaországok kötvényhozamai mélyben vannak, árfolyamuk csúcsokat verdes: az olasz 10 éves 4,76%-ra esett október elején, ilyen alacsonyan jó egy éve nem volt; a spanyol kétéves kötvény is bőven 3 % alatt; a portugál és ír állampapírok hozama elképesztően alacsony a korábbiakhoz képest (pl. ír 9 éves hozam: https://www.bloomberg.com/quote/GIGB9YR:IND/chart).

Mi lehet az oka ennek? A téma természetesen változatlan: ha nincs világvége, akkor meg kell venni a kockázatos eszközöket, így a részvényeket is, mivel a hatalmas profitzsugorodás után már egy gyenge talpraállás esetén is könnyen lehet jelentős profitbővülés és árfolyamemelkedés. Tudok ebben hinni? Nem nagyon. Ám a piac azt mutatja, hogy jó eséllyel bázist, ugródeszkát építenek az európai részvények, amiből tartós emelkedés jöhet. Ez lenne az igazi meglepetés!

Forrás: zsiday.hu